Stop nasilju nad ženama – akcija danas na Strossu

Svakih 15 minuta jedna žena u Hrvatskoj je zlostavljana, a Vijeće Europe objavilo je podatak da je 20 do 50 posto žena u Europi tijekom života bilo žrtvama obiteljskog nasilja te time nasilje nad ženama predstavlja najčešći oblik kršenja ljudskih prava u Europi. Iako se o tome stalno govori, situacija se već godina nije popravila. Dapače, još je i gora jer većina nasilnika prolazi ispod radara jer ih, zbog straha, žene ne prijavljuju. Statistika se dodatno pogoršala u lockdownu kad je zabilježeno golemo povećanje broja kaznenih djela nasilja u obitelji od čak 40 posto! Križevačka Udruga HERA jedna je od onih koja stalno upozorava sustav i senzibilizira društvo na problematiku nasilja nad ženama.

Želimo poslati jasnu poruku da društvo ne smije tolerirati nasilje ni u kakvom obliku. Problem nasilja nad ženama ne smije ostati tajna već o toj temi treba javno govoriti, problem osvijestiti, a društvo i institucije, koje bi se time trebale intenzivno baviti, potaknuti na međusobnu suradnju i aktivnost“, poručila je predsjednica udruge Marina Švagelj Jažić uz poziv Križevčanima da im se pridruže danas od 10 do 11 sati na Strossmayerovom trgu gdje će Udruga HERA u suradnji s Policijskom postajom Križevci, Centrom za socijalnu skrb Križevci te Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije obilježiti Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad žena. Taj dan obilježava se u spomen na 22. rujan 1999. kada su na zagrebačkom općinskom sudu ubijene tri žene – supruga u brakorazvodnoj parnici, njezina odvjetnica i sutkinja.

Na štandu na gradskom trgu danas od 10 sati građani i građanke moći će dobiti informacije o načinu prijave nasilja u obitelji, gdje i kome se žrtve mogu obratiti, gdje će dobiti savjet i podršku, a dijelit će se letci i edukativni materijali svih sudionika. Javna akcija održava se u sklopu projekta “SOS telefon i Savjetovalište za žrtve obiteljskog nasilja” kojeg financijski podržava Grad Križevci i Koprivničko – križevačka županija.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.