Županija prvo otkazala cijepljenje u Orehovcu, a onda rekla da se radi o nesporazumu

Cijepljenje AstraZenecinim cjepivom sutra će se ipak održati u Svetom Petru Orehovcu, rekao je to na konferenciji za medije načelnik Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić iako je Služba ureda župana jutros medijima poslala priopćenje da se akcija cijepljenja otkazuje. U priopćenju su napisali da se cijepljenje stanovnika općina Sveti Petar Orehovec, Gornja Rijeka i Kalnik privremeno odgađa do donošenja mišljenja Europske agencije za lijekove (EMA) koje se očekuje u četvrtak 18. ožujka.

Najavljena odgoda cijepljenja izazvala je pažnju svih medija jer nacionalna Agencija za lijekove i medicinske proizvode HALMED kao ni Hrvatski zavod za javno zdravstvo nisu donijeli odluku o obustavi cijepljenja AstraZenecom. U međuvremenu je ministar zdravstva Vili Beroš županijama poručio da su preporuke o cijepljenju obvezujuće za sve zdravstvene ustanove koje provode cijepljenje u Republici Hrvatskoj. U pismu županijama podsjetio je kako je zakonom propisano da svako odstupanje od Programa cijepljenja na nekom području mora odobriti Služba za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a.

Prepuštam Vašim pravnicima da Vam ukažu na odredbe Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojima je to jasno definirano“, napisao je ministar i dodao da se ovakvim postupkom radi ogromna šteta programu cijepljenja protiv covida-19 te da se dodatno zbunjuju građani. 

Nakon ministrovog pisma, Koprivničko-križevačka županija posula se pepelom i na konferenciji za medije poručila da je odgoda krivo protumačena.

Cijela procedura oko organiziranja punktova je zahtjevan proces i to je razlog zbog kojeg je Stožer jutros razmatrao ovaj zaključak. To je bilo organizacijske prirode, a podaci s terena su pokazivali da bi od 650 prijavljenih ostali ispod 300. Zato smo misli da se pričeka mišljenje EMA-e. Punkt ćemo sutra ipak održati“, izjavio je župan Darko Koren.

Vezano
1 komentar
  1. Nitko važan piše:

    Plenki kaže cijepi….Ljubić, oprosti šefe, nisam kriv, to me ovi u stožeru sabotiraju. Neka Plenki sebe i svoje cijepi sa AstraZenecom…

Komentari su zatvoreni.