Navala za propusnice, stožer apelira: Smanjite druženja i okupljanja

Građani će svoje propusnice dobiti na vrijeme, odnosno do 23. prosinca kada stupa na snagu zabrana napuštanja županije prebivališta, poručeno je danas na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije. Iako su županijski stožeri nadležni samo za izdavanje propusnica za obavljanje liječničkih pregleda izvan županije te za odlazak na posao, naravno uz predočavanje dokaza, navala je velika.

“Sustav je zagušen, dolaze dva zahtjeva u minuti, zvone svi telefoni i moj mobitel. Molim ljude za strpljenje i razumijevanje”, rekao je načelnik županijskog stožera Ratimir Ljubić. Za sve ostale zahtjeve, poput odlaska na sportska natjecanja, pravo roditelja na provođenje praznika s djecom ili neodgodiva putovanja, nadležno je Ravnateljstvo civilne zaštite.

“Najvažnije je reći da se propusnice izdaju samo za ono najnužnije i apeliram na sugrađane da smanje druženja i obiteljska okupljanja”, naglasio je Ljubić.

Što se tiče epidemiološke slike u županiji, brojke su trenutačno u silaznom trendu, rekla je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla.

“Da bi se to održalo, molim sugrađane da se pridržavaju svih ovih mjera koje je nacionalni stožer donio. Suzdržite se svih mogućih druženja”, ponovila je i dodala da će u našu županiju prve doze cjepiva stići 27. prosinca. Prvi će se cijepiti korisnici domova za starije i nemoćne te zdravstveno osoblje.

“Dosad je polovica zaposlenika bolnice iskazala interes za cijepljenje, a vjerujem da će taj broj biti i veći”, rekao je ravnatelj bolnice Mato Devčić. U posljednja dva tjedna, kaže ravnatelj, smanjuje se broj pozitivnih zaposlenika, a od početka pandemije covid-19 preboljelo je 42 liječnika i 86 medicinskih sestara. Trenutačno se u županijskoj bolnici od covida liječi 77 pacijenata, a 12 ih je na respiratoru. Od jučer su umrle dvije osobe.

 

 

 

Vezano

Komentari su zatvoreni.