Eliptični trenažeri – najbolji način da brinete o zdravlju

Ako obično čekate u redu u teretani da biste napokon odradili kardio trening na sobnom biciklu ili eliptičnom trenažeru, vjerujte, niste sami. Tako je uvijek u teretani, bez obzira na vrijeme. Svi žele vježbati na ovoj spravi jer potiče rad kardiovaskularnog sustava. Kao što je mnogima omiljena sprava u fitness centrima, također je najbolji izbor za vježbanje kod kuće. 

Jednostavno ne postoji bolji način da brinete o svom zdravlju od redovnog vježbanja na trenažeru, odnosno orbitreku. Kardio trening je ključan dio svakodnevne rutine vježbanja. Tijekom takve vrste treninga vaše srce i pluća rade zajedno kako bi opskrbili mišiće kisikom i krvi. Eliptični trenažer omogućuje vam odličan aerobni trening koji će ojačati srce, pluća i mišiće. Sve to pridonosi boljoj izdržljivosti organizma. 

Ako tražite najbolji način da u kratkom vremenu sagorite veći broj kalorija, odgovor je opet eliptični trenažer. Ovisno o težini, na ovoj fitnes spravi za kardio trening možete sagorjeti od 270 do 400 kalorija u 30 minuta. U isto vrijeme, sagorijevanje većeg broja kalorija pomaže da vam brže izgubite kilograme. Da bi trening bio učinkovitiji, povećajte otpor na orbitreku odnosno intenzitet vježbanja.

Za razliku od trčanja ili vježbanja s utezima, vježbanje na eliptičnom trenažeru ne stavlja nikakav pritisak na zglobove; kako na skočne zglobove, tako ni na koljena. Sukladno tome, ozljede su minimalne, gotovo nikakve. To se, dakle, ne može reći za neki drugi oblik vježbanja. Iako svi smatraju trčanje odličnom sportskom aktivnosti, tijekom dužeg vremena može nastati nepovratna šteta na zglobovima. S vremenom, „nakupljanje“ oštećenja u tkivu, ligamentu i živcima može izazvati neke prilično ozbiljne probleme.

Vježbanjem na eliptičnom trenažeru možete mijenjati otpor i nagib. Na taj način možete ciljati različite mišiće donjeg dijela tijela uključujući kvadricepse, listove, stražnju ložu pa čak i trbuh. Primjerice, povećavanjem nagiba aktivirate listove i mišiće stražnje lože, smanjivanjem nagiba izravno utječete na kvadricepse. 

Ono što je još važno spomenuti je da je vježbanjem na orbitreku možete ojačati kosti, ali i poboljšati vašu ravnotežu. S vremenom, nakon što se malo uhodate u vježbanje, možete se prestati držati za ručke te na taj način raditi na ravnoteži. Samo pripazite na to da je otpor i nagib na zadanoj, optimalnoj razini.

Vezano

Komentari su zatvoreni.