Štubelj: Ovisnici ne misle da imaju problem, pomoć traže roditelji kad stvari izmaknu kontroli

Prema prošli tjedan predstavljenom Europskom istraživanju o pušenju, pijenju alkohola i uzimanju droga među učenicima, koje se od 1995. godine svake četiri godine provodi među 15-16 godišnjacima u zemljama Europe, trendovi ukazuju na smanjivanje pušenja i pijenja alkohola među adolescentima, ali zabrinjavajuća je učestalost korištenja marihuane, lijekova te novih psihoaktivnih droga. Istraživanje je objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo, u sklopu obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, u suradnji sa Europskim centrom za praćenje droga i ovisnosti o drogama. Anketa se u prošloj godini provodila u 35 europskih zemalja, sudjelovala su i 2772 učenika iz Hrvatske.

Sintetičke droge

Zabrinjavajući je podatak da su i na našem području najčešći počinitelji kaznenih djela vezanih uz droge- mladi. Policijska postaja Križevci je, ciljanim kriminalističkim istraživanjima, u prvih deset mjeseci ove godine zabilježila ukupno 35 kaznenih djela iz domene kriminaliteta droga, što je nešto manje od 50 kaznenih djela zabilježenih prošle godine. Počinitelji su isključivo mlade osobe u dobi od 19 do 24 godine.

“Zabilježili smo i 11 prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, a čak devet počinitelja imaju između 19 i 24 godine, dok su dvojica između 30 i 40 godina. Prema tome, evidentno je da su konzumenti i osobe koje se dovode u vezu s kaznenim djelima iz domene zlouporabe droga mlađe osobe”, potvrdio nam je načelnik Policijske postaje Križevci Ivan Pukec i dodao da se najčešće koriste marihuana, amfetamini i extasy, dok nisu zabilježeni slučajevi korištenja težih droga poput heroina, kokaina.

Svojevremeno je Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije redovito provodio istraživanja o ovisnostima kod mladih, gdje su se jasno iz godine u godinu mogli vidjeti trendovi u ovisnostima o cigaretama, alkoholu i drogi kod osnovnoškolaca i srednjoškolaca u našoj županiji. Istraživanje je omogućavalo usporedbu između škola, gradova, učenika po dobi i spolu, učenika iz ruralnih i urbanih sredina. Zadnjih nekoliko godina istraživanje se više ne provodi, pa nedostaje objektivnih podataka, kaže psihologinja iz križevačke gimnazije Sanela Štubelj. “Subjektivno, dojam mi je da manji broj gimnazijalaca puši cigarete – otprilike četvrtina do trećina svih učenika, dok velika većina ne puši. Naša škola sudjeluje i u programu “Zajedno protiv pušenja” u suradnji s Ligom za borbu protiv raka Koprivničko-križevačke županije”, kaže psihologinja. Program provode nastavnice biologije i tjelesne i zdravstvene kulture koje svaka sa svog aspekta ukazuju na zdrave stilove života i posljedice pušenja na zdravlje.

“Što se alkohola i droge tiče, to ne mogu primijetiti u školi, ali prema nekim njihovim šalama i izjavama van konteksta, zaključujem da je “normalno” piti za vrijeme izlaska”, otkriva psihologinja i upozorava da većina učenika prilikom izlazaka konzumira alkohol uz prešutno odobravanje roditelja. “Posebno se to odnosi na proslave rođendana, dočeke Nove godine i slične “fešte” za koje često upravo roditelji nabavljaju  namirnice, između ostalog i alkohol, ali i dovoze, razvoze i odvoze djecu pri čemu lako mogu vidjeti u kakvom su stanju”, objašnjava Štubelj.

U posljednje vrijeme ima i slučajeva ovisnosti o društvenim mrežama i računalnim igricama. U školi se to manifestira kao kronični umor, neispavanost, iscrpljenost, bezvoljnost i nedostatak motivacije uzrokovan cjelonoćnim boravkom na računalu, tabletu ili mobitelu. No popis ovisnost ovdje ne završava, neki su ovisni o kockanju, klađenju, šopingu, drugim osobama pa i tuđem odobravanju. Kao i sa svim ovisnostima, ovisnici misle da imaju stvari pod kontrolom i najčešće ne uviđaju problem.

“Uistinu rijetko sami potraže pomoć. Većinom pomoć traže roditelji, ali i to se događa kad stvari potpuno izmaknu kontroli. I nastavnici slabo prepoznaju znakove dok sve ne odmakne predaleko. Ovisnost se prepoznaje po “popuštanju” u školi, slabijim ocjenama, nezainteresiranosti, nedostatku motivacije, umoru, bezvoljnosti, ali i razdražljivosti i agresivnosti”, upozorava psihologinja i dodaje da univerzalni znak za uzbunu ne postoji, kod svakoga može biti drugačije. Ovisnost ostavlja ozbiljne posljedice, pogotovo na mozak i tijelo koji se kod adolescenata još uvijek razvijaju.
20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.