Novi naslovi u Gradskoj knjižnici Franjo Marković

Stručno – znanstveni odjel

DRAGA IJEAWELE, ILI FEMINISTIČKI MANIFEST U PETNAEST SAVJETA / Chimamanda Ngozi Adichie; s engleskoga prevela Ana Stipković. – Zagreb: V.B.Z., 2020. 

Draga Ijeawele odgovor je Chimamande Ngozi Adichie na pismo prijateljice u kojem je ona moli za savjete kako da odgaja svoju djevojčicu u današnjem vremenu. Ova knjižica ujedno je i snažna poruka o značenju feminizma danas. U petnaest dragocjenih savjeta – uvjerljivih, izravnih i pronicljivih – Adichie progovara o tome kako osnažiti svoje kćeri da postanu jake, neovisne žene. Adichie tako savjetuje da bismo djevojčice trebali poticati da se igraju – ako to žele – primjerice, helikopterom, a ne samo lutkama i predlaže majkama da s kćerima otvoreno razgovaraju o odjeći, šminki i seksualnosti. Ona također raskrinkava mnoge mitove još uvijek prisutne u našim društvima, kao onaj da su žene biološki predodređene da u obitelji preuzmu obavezu kuhanja ili uvjerenje da bi muškarci ženama trebali „dopustiti“ da grade karijeru. Draga Ijeawele udara ravno u srž seksualnih politika u dvadeset prvom stoljeću i započinje nov i hitno potreban razgovor o tome što danas doista znači biti žena.

Beletristika

ANOMALIJE / Mauro Covacich; s talijanskoga preveo Marko Kovačić. – Zagreb: Sandorf, 2020. 

“Anomalije”, kultna zbirka priča 90-ih, vodi nas ravno u mračni labirint ljudske duše i ne ostavlja mjesta iluzijama, što je možda i najjači razlog zašto je valja čitati jer nam omogućava da na trenutak vidimo svijet onakvim kakav on jest a da pritom ne svisnemo; omogućava nam da se zapitamo o anomalijama u vlastitom životu i životu društva u kojem živimo, a možda nam otvori oči za to da smo u konačnici i mi sami, pojedinačno i kolektivno, anomalije.

Dječji odjel

DRHTURAVI VITEZ / [tekst i ilustracije] Kęstutis Kasparavičius; prevela Mirjana Bračko. – Zagreb: Ibis grafika, 2020. 

Patkograd se smjestio na obje strane obale vijugave rijeke i ljeti bi u njemu bilo i previše bučno. Moglo se tu uvijek čuti veselo kvakanje i graja patkica koje su se brčkale u vodi. Lako je ljeti, ali sada  je kasna jesen.

Antun gleda kroz prozor i nimalo se ne veseli jeseni, sve je tmurno i sivo. I tako su se jednog dana s neba počele spuštati lake bijele snježne pahuljice. Savršeno vrijeme da sve patke izvuku svoje klizaljke i krenu na klizalište, ali i da se Antun pokaže pred susjedom Kržuljicom.

Nepredvidivim spletom okolnosti, sramežljivi Antun postaje junakom cijele priče!

Ovo je još jedna zgodna i poučna priča, koju je napisao i ilustrirao cijenjeni litavski umjetnik Kestutis Kasparavičius, o pačiću Antunu i njegovu viteškom djelu jedne lijepe zime u malome gradu Patkogradu.

U priči autor nas podsjeća da istinska radost nisu najdragocjenije klizaljke, već ljubav i povezanost među ljudima svijeta, bez obzira na to koliko oni bili različiti.

Knjige za mlade

MOJ TITANIC NE TONE / Vjekoslava Huljić; [ilustracije Niko Barun]. – Zagreb: Mozaik knjiga, 2019. 

U najnovijem romanu Moj Titanic ne tone autorica Vjekoslava Huljić je otvorila osjetljivu temu današnjice, ali istovremeno i pokazala izlaze iz tih problema, naglasila potrebu za prihvaćanjem drugih u kojoj se mladi čovjek nađe u životu. Huljić je jedna od prvih domaćih autora koja u dječjem romanu govori o izbjegličkoj krizi koji je dominantan problem cijele Europe. Priča je to o djevojčici Lejli koja se u bijegu sa svojim roditeljima prema zapadu izgubila i našla u Splitu gdje ju pronalaze djeca koja joj pomažu da se integrira u zajednicu.

Roman jest prvenstveno namijenjen mladima, ali bi ga svakako trebali pročitati i roditelji, učitelji i profesori, kako bi lakše prepoznali problem ili barem postali svjesniji koliko samo jedna lijepa gesta mlade djevojčice Lejle ili bilo koda drugoga može utjecati danas na nečiji život, a sutra na cijeli svijet.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.