Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1274

Maestro Vladimir Kranjčević dirigira zborovima u križevačkoj katedrali 8. lipnja 2014. (foto iz arhive Katedralnog zbora Križevci)
Maestro Vladimir Kranjčević dirigira zborovima u križevačkoj katedrali 8. lipnja 2014. (foto iz arhive Katedralnog zbora Križevci)

 

U sjećanje na nedavno preminulog maestra Vladimira Kranjčevića na početku slušamo razgovor s njim koji je snimljen 8. lipnja 2014. godine u križevačkoj katedrali nakon 5. susreta zborova na kojem je maestro dirigirao izvedbom Hallellujah iz oratorija Messiah Georga Friedricha Händela.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Zar baš moram u školu? Sanje Pilić i Nike Baruna, knjiga za mlade je Gregov dnevnik: Kasno paljenje Jeffa Kinneya, na odjelu beletristike Mučna ljubav Elene Ferrante, a na stručno-znanstvenom odjelu NLP – Ostvarite život kakav želite Richarda Bandlera. Spominjemo i program zimskih pričaonica za djecu, te najavljujemo večerašnje predavanje i skorašnje predstavljanje jedne knjige u Gradskoj knjižnici.

U Vijestima Krugova spominjemo najstariju uljanu sliku na svijetu, oslikavanje zagrebačkih trafostanica, edukativni program u Arheološkom muzeju, moguću Romulovu grobnicu, knjige o “socijalističkoj” prehrani i o etnografiji zagrebačkih trgova, te ovotjedna događanja u križevačkom Klubu kulture.

Na današnji datum rođeni su Pierre-Auguste Renoir, Enrico Caruso, Karl May, Rudolf Steiner, Benedetto Croce, Vjačeslav Molotov i Zeppo Marx. Samuel Colt prijavio je patent za revolver. Umrli su Christopher Wren, Benedikt Stay Stojković, Josif Pančić, Paul Julius Reuter, Tennessee Williams, Luka Kaliterna, i Mihail Šolohov.

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo “odgođenu” eksploziju zvijezde Betelgez, te odlazak Katherine Johnson.

U Zanimljivostima govorimo o 29. veljači, a za kraj ostavljamo misao o predrasudama Carla Goldonija, rođenog na datum ove emisije.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Georga Friedricha Händela, Alessandra Stradelle, Andrésa Segovije, Borisa Papandopula, Paca de Lucíje, Marka Knopflera, Paula McCartneya, Georgea Harrisona, te grupe The Beatles.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1274 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 25. veljače od 17 do 18:30 sati. Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.