Održan je Sejem – festival kulture i kreative u Svetom Petru Orehovcu!

Foto: Irma Vargić
Sveti Petar Orehovec je u nedjelju živio u znaku Sejma, festivala kulture i kreative za djecu i mlade! 
Veliki i mali, stari i mladi, spustili su se u park pored škole kako bi sudjelovali i uživali u programu punom dobre glazbe, filmova i kreativnih radionica za sve generacije, koji je za njih organizirala Udruga Orej, uz pomoć volontera i mnogobrojnih prijatelja. 
Sejem je započeo otvaranjem humanitarnog buvljaka i dobrog dućana, na kojima su skupljana sredstva za organizaciju novih projekata Udruge Orej, a posjetiteljima se predstavila i Čarobna heklica Mihaela, sa svojim nakitom i igračkama od konca. 
Glazbeni program otvorili su Klaudije Mažar i Ana Marija Nemčić, nakon kojih je pozornicu preuzeo križevački glazbenik Luka Baričević. Vrhunac glazbenog programa bili su Kids from the Sky, koji su se predstavili u formaciji Teo Golub – Štefan Đurković i to akustičnim izvedbama svog repertoara. 
Kreativna radionica slikanja bojama koje svjetle u mraku vodila je profesorica likovne kulture te članica HDLU-a i LUP-Arta Ana-Marija Smoljanec. Radionica je okupila gotovo pedesetoro djece i roditelja, a svi zajedno stvorili su 15-metarsku svjetleću instalaciju! Još jednu radionicu za najmlađe omogućile su Fierce Women / Strašne žene, zahvaljujući kojima su djevojčice i dječaci mogli naučiti koje su to neustrašive žene umjetnice, znanstvenice i književnice zadužile
Malo veće “strašne žene” na Sejmu mogle su odigrati i istoimenu kartašku igru! Za odrasle kreativke, profesorica likovne kulture Kristina Vuković pripremila je inspirativnu radionicu stvaranja nakita od kristalne smole, inspiriranu prirodom.
Najveselije je bilo na radionici cirkuskih vještina, koju je za sejmištarce pripremio Kufer – križevački ulični festival! Klinci su učili žonglirati lopticama i čunjevima, manipulirati kolutovima i hula hoopom te voziti monocikl! 
Nakon radionica i koncerata, započeo je filmski program Sejma. Na filmsko platno najprije je stigla kratka revija dječjih kratkometražnih filmova, nastalih na filmskim radionicama Frooom koje udruga Bacači sjenki održava s djecom diljem Hrvatske. Selekciju filmova za Sejem napravila je Dalija Dozet, osnivačica osiječkog filmskog festivala Filmska runda
Nakon revije dječjih filmova, u suradnji s Animafest Zagreb, nakon Froooma, na sejmišno platno stigla je poznata priča o Ježurki Ježiću, ali u malkice drugačijem ruhu. Ježeva kuća / Hedgehog’s Home – kratkometražni je animirani film redateljice Eve Cvijanović, prošlogodišnji je pobjednik Animafesta (nagrada publike), a s velikim je uspjehom sudjelovao na svjetskim filmskim festivalima kao što su Berlinale i Sundance. 
Nakon Ježurke, također zahvaljujući Animafestu, Sejem je prikazao dugometražnu animiranu pustolovinu za malo starije klince “Moj život kao tikvica ” (Ma Vie De Courgette – My Life As a Zucchini) redatelja Claudea Barrasa iz 2016.
Posebno je veselo bilo i za “koktel barom”, na kojem su volonterke Sejma pripremale bezalkoholne koktele s okusima Prigorja – a najpopularniji su svakako bili kokteli s bazgom i aronijom, koju je Sejmu donirao križevački OPG ŠkledarIako je sam Sejem završio, sejmišne kreativne radionice događat će se kroz cijelo ljeto. Prva od njih je besplatna Radionica portretne fotografije s Irmom Vargić! Sve fotografije sa Sejma možete pogledati na Facebook stranici festivala!
20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.