I u Križevcima plesali protiv nasilja nad ženama i djevojčicama

Foto: Krizevci.hr

IMG 7417

Na Strossmayerovom trgu u Križevcima prošlu je subotu obilježena kampanja Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama u organizaciji Križevačkih mažoretkinja, Udruge osoba s invaliditetom Križevci, Udruge „HERA“ Križevci i Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije.

O važnosti obilježavanja ove kampanje govorile su predsjednica Udruge „HERA“ Marina Švagelj Jažić i predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova i vanjska članica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora Verica Rupčić i ujedno uputile poruku kako je važno osigurati adekvatne mehanizme zaštite žrtava nasilja te pozvale sve na nultu stopu tolerancije na nasilje.

Brojni građani pružili su podršku ovoj kampanji, a među njima i gradonačelnik Mario Rajn, zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško, župan Darko Koren te gradski vijećnici. Križevačke mažoretkinje izvele su ples uz pjesmu „Break the chain“ nakon čega su pušteni crni baloni u znak sjećanja na žene koje su ubijene od strane svojih partnera ili bliskih osoba u posljednje dvije godine.

U Hrvatskoj je 2016. godine ubijeno 20 žena, njih 18 ubile su njima bliske osobe ili partneri dok je 2017. godine ubijeno njih 17. Hrvatska još uvijek nije ratificirala Istanbulsku konvenciju – Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Ženama i djevojčicama u Hrvatskoj još nije osigura konkretna, dostupna i efikasna zaštita od nasilja.

Vezano

Komentari su zatvoreni.