Izbornik
FacebookTwitterGoogle+RSSYouTube

Obavijest građanima o potrebi redovitog suzbijanja i uklanjanja ambrozije

Prijavi ambroziju - KriževciU cilju sprečavanja i suzbijanja daljnjeg širenja ambrozije, potrebno je provoditi mjere za njeno suzbijanje i uklanjanje. Vlasnici, posjednici i korisnici poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta (vrtova, oranica, livada, šuma) kao i ostalog zemljišta su dužni tijekom vegetacijske sezone tekuće godine sa svojih zemljišta, u više navrata, redovito uklanjati i suzbijati ambroziju različitim mjerama.

To su agrotehničke mjere: obrada tla, pravovremena sjetva i gnojidba kulture, višekratno prašenje strništa i neobrađenih (nezasijanih) poljoprivrednih površina; mehaničke mjere: okopavanje, plijevljenje i pročupavanje biljaka, redovita (višekratna) košnja, tanjuranje; kemijske: uporaba učinkovitih herbicida, koji imaju dozvolu za promet i primjenu u RH za suzbijanje ambrozije.

Iz gradskog Upravnog odjela za stambeno-komunalne djelatnosti mole građane da odmah priđu suzbijanju i uklanjanju ambrozije, budući da je reproduktivna moć ambrozije veoma velika, a alergijska bolest stanovništva izazvana njome u porastu. Također upozoravaju da zakon propisuje i novčane kazne zbog neprovođenja mjera suzbijanja i uklanjanja ambrozije. Za daljnja pitanja kontakt fito-sanitarne inspekcije je 048/674-550.

wpDiscuz