Obavijest građanima o potrebi redovitog suzbijanja i uklanjanja ambrozije

Prijavi ambroziju - KriževciU cilju sprečavanja i suzbijanja daljnjeg širenja ambrozije, potrebno je provoditi mjere za njeno suzbijanje i uklanjanje. Vlasnici, posjednici i korisnici poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta (vrtova, oranica, livada, šuma) kao i ostalog zemljišta su dužni tijekom vegetacijske sezone tekuće godine sa svojih zemljišta, u više navrata, redovito uklanjati i suzbijati ambroziju različitim mjerama.

To su agrotehničke mjere: obrada tla, pravovremena sjetva i gnojidba kulture, višekratno prašenje strništa i neobrađenih (nezasijanih) poljoprivrednih površina; mehaničke mjere: okopavanje, plijevljenje i pročupavanje biljaka, redovita (višekratna) košnja, tanjuranje; kemijske: uporaba učinkovitih herbicida, koji imaju dozvolu za promet i primjenu u RH za suzbijanje ambrozije.

Iz gradskog Upravnog odjela za stambeno-komunalne djelatnosti mole građane da odmah priđu suzbijanju i uklanjanju ambrozije, budući da je reproduktivna moć ambrozije veoma velika, a alergijska bolest stanovništva izazvana njome u porastu. Također upozoravaju da zakon propisuje i novčane kazne zbog neprovođenja mjera suzbijanja i uklanjanja ambrozije. Za daljnja pitanja kontakt fito-sanitarne inspekcije je 048/674-550.

20 godina CSF
Vezano
4 komentara
  1. kaja piše:

    Baš me veseli, da ćemo “konačno” i to pitanje staviti na dnevni red.
    Suosjećam sa svim alergičarima, jer sam svjesna da je to neugodno i teško svakodnevno preživljavanje.
    Čini mi se da smo se malo “zalijenili”?! Pa, vlasnici zemljišta su dužni održavati kanale i uređivati okoliš oko svoje imovine.
    Bila sam nedavno na Balatonu, i baš sam fascinirana kako izgleda okoliš. Možemo i do Međugorja i tamo uživati u uređenju okoliša, vrtova, obrađenog zemlijšta.
    Sve u svemu briga za ono što smo dužni uraditi, ne smije se zanemarivati.
    Pa, sretno nam bilo!

  2. sasa piše:

    Ambrozija je najmanji problem! A kako suzbiti alergiju od politicara i njihovih s..nja!?

  3. Redakcija portala piše:

    Također, fotografirajte i prijavite ambroziju na gradskim i prigradskim lokacijama putem “Sustava 48”

  4. Redakcija portala piše:

    Fotografirajte i prijavite svaku ambroziju koju vidite – pomoću nove aplikacije “Alergični”

Komentari su zatvoreni.