Gornjogradsku skulpturu motociklista Grad bez natječaja platio 42.662,53 kuna

Križevački motociklisti osvajači su brojnih nagrada, a Križevci su početkom ove godine, jedini u Republici Hrvatskoj, dobili status Grada motociklizma od strane Hrvatskog motociklističkog saveza. U čast svih motociklista koji su svojim radom pridonijeli stjecanju ovog statusa kod rotora u Gornjem Gradu, na raskrižju ulica Franje Račkoga, Frana Supila i Franje Markovića, postavljena je metalna skulptura motociklista.

Budući da autorstvo skulpture potpisuje križevački akademski kipar Igor Brkić, koji je autor još četiri metalne skulpture postavljene početkom 2016. godine na različitim lokacijama, biciklističkim odmorištima u gradu, kontaktirali smo ga još drugom polovicom svibnja za više informacija:
– Sama skulptura je zamišljena kao stilizirani prikaz motora u utrci, a stilski se naslanja na recentna umjetnička kretanja u Europi gdje se za urbane skulpture najčešće koristi metal kao materijal izrade zbog trajnosti, ali i kao jedno od naslijeđa industrijskog doba, a motocikl je najbolji primjer istog, istaknuo je Brkić, napomenuvši da je rad hommage najstarijoj uličnoj utrci u Hrvatskoj.

Skulpturu motociklista odobrilo gradsko Povjerenstvo za promet

Na naše pitanje na koji način je došlo do odabira rješenja, odnosno izvedbe skulpture, je li proveden javni poziv ili natječaj te koji su troškovi izrade skulpture, Brkić, inače aktivan član umjetničke strukovne udruge Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Varaždin, odgovorio nam je da pojedinosti iz ugovora ne želi komentirati, ali da je svoje intelektualno vlasništvo naplatio:
– Iz Grada, na inicijativu HAK-a, su me pitali da dam idejno rješenje za skulpturu, ja sam napravio isto i dobio sam pozitivno mišljenje s obzirom na promet i vidljivost na kružnom toku.

Ista pitanja postavili smo gradskoj upravi, gdje smo krajem svibnja dobili odgovor koji prenosimo u cijelosti: “Inicijativa za skulpturu javila se od strane Motociklističkog kluba Križevci već ranije, a kada je Grad Križevci odlukom Motociklističkog saveza Hrvatske proglašen Gradom motociklizma, prvi u Hrvatskoj koji je stekao ovakav status, odlučilo se krenuti u realizaciju inicijative. Idejno rješenje zatraženo je od umjetnika, akademskog kipara Igora Brkića koje je potom dano na mišljenje Povjerenstvu za promet u Gradu Križevcima. Isto Povjerenstvo podržalo je ovu inicijativu te su dali pozitivno mišljenje na idejno rješenje. Troškove ove skulpture, koju su motociklisti zaslužili svojim odličnim rezultatima, će pokriti Grad Križevci, a ukupna vrijednost izrade skulpture je 42.662,53 kuna.”

Iako je bivši gradonačelnik Branko Hrg još krajem ožujka, na godišnjoj skupštini AMK i MK “Križevci”, najavio kako će se skulptura motociklista postaviti na rotoru u Gornjem gradu na moto utrci u lipnju, svečano predstavljanje održano je gotovo tri tjedna prije same utrke, u četvrtak 1. lipnja, netom prije 2. kruga lokalnih izbora, očigledno u sklopu predizbornih aktivnosti kandidata za gradonačelnika i njegovog zamjenika, Branka Hrga (HDS) i Stjepana Peršina (HDZ).

Skulpture na četiri biciklistička odmorišta

U daljnjem novinarskom istraživanju zanimali su nas iznosi autorskih honorara za svaku od skulptura postavljenu na biciklističkim odmorištima, financiranih sredstvima Europske unije kroz program IPA Mađarska-Hrvatska u okviru projekta “BA biking”, te je li u tim slučajevima bilo javnih poziva ili natječaja za umjetnike ili se surađivalo samo s jednim umjetnikom.

– Neto autorski honorar isplaćen za skulpture postavljene na biciklističkim odmorištima u sklopu projekta “BA biking” iznosi 67.500,00 kuna za 4 skulpture, odnosno neto 16.875,00 kuna po skulpturi. S porezom, ukupan trošak za sve skulpture zajedno iznosi 77.032,81 kuna, istaknuto je u odgovoru gradske uprave, uz napomenu da je ugovoreni iznos autorskog honorara za izvedbu umjetničkih radova na izradi i postavljanju skulptura na biciklističkim odmorištima obuhvaćao osmišljavanje i izradu skulptura, materijale, dostavu, postavljanje i pričvršćivanje skulptura na odmorištima, osiguranje stabilnosti istih i druge radnje potrebne za trajno postavljanje skulptura na odabranim lokacijama u Križevcima.

Iz gradske uprave također nam je odgovoreno da je poziv za podnošenje ponude poslan trojici kipara, koji su odgovorili dostavivši svoje ponude. Riječ je o sljedećim autorima: Igor Brkić, akademski kipar i profesor likovne kulture; Dragutin Ciglar, kipar i keramičar; Drago Stojaković, magistar kiparstva i profesor likovne kulture. Stojakovića i Ciglara, inače Brkićeve kolege koji su godinama surađivali na njegovom Festivalu granja u Križevcima, kontaktirali smo elektroničkom poštom, a Stojaković nam je potvrdio da je na spomenuti poziv odgovorio skicama idejnog rješenja. Na kraju je za izradu skulptura izabran Brkić, no nije nam poznato koje povjerenstvo je u ovom slučaju odlučilo.

Promocija nedovoljno poznatih znamenitih Križevčana

Cilj postavljanja skulptura uz biciklistička odmorišta bio je da odmorišta imaju i turističko-promotivnu te edukativnu funkciju, u smislu da skulpture simboliziraju rad i djelovanje znamenitih osoba iz križevačke povijesti, koje su nedovoljno poznate javnosti i čije djelovanje nije predstavljeno na području Križevaca putem spomenika, ploče ili drugog priznanja njihovu doprinosu u raznim područjima – od književnosti do sporta.

Tako je kod željezničke stanice u Ulici Kralja Tomislava postavljena skulptura u čast književnika i slikara Zvonimira Baloga, u Ulici Marcela Kiepacha fizičara, akademika i pedagoga Vladimira Srećka Vrkljana, u Ulici Ivana Gundulića šahista Zlatka Weisza te kod stadiona i sportske dvorane plivača Branka Vidovića. Te skulpture pojasnio je sam autor za portal Prigorski.hr:

Zvonimir Balog najviše je bio poznat kao dječji književnik, siluete prikazuju zaigranost djece, a krug je odabran kao simbol beskonačnosti i dječje zaigranosti koja nikad ne prestaje. Sedam silueta je u čast njegove prve knige iz 1954. – Knjiga sedmorice. Vladimir Srećko Vrkljan je prvi hrvatski fizičar koji je proučavao kvantnu fiziku pa skulptura pokušava prikazati pojave u atomskim i subatomskim česticama, tj. razbijanje i sastavljanje atoma. Zlatko Weisz bio je urednik šahovskog glasnika pa skulptura personificirala kroz šah i to je svojevrstan hommage šahu kao igri. A tri figure predstavljaju tri sloja društva te simboliziraju da su Križevci hrvatski kraljevski grad. Branko Vidović bio je najpoznatiji kao plivač, a njegova skulptura pokušava prikazati dinamiku i neukrotivost vode. Izvučena je iz jedne od verzija alkemijskih znakova za vodu. Stavljena je u pet valova kao poveznica s pet olimpijskih krugova, jer je Vidović nastupao i na Olimpijskim igrama 1948. godine.

Vezano
1 komentar
  1. Zdenko piše:

    Da li na kruznom toku smije biti spomenik,plakat ili reklama?Mislim da je glupost sto je tamo postavljen.Slijedeci korak ce biti postavljanje svjetlecih reklama,na kruzne tokove.

Komentari su zatvoreni.