Izložba ‘Shinrin-yoku’ Bojana Koštića u koprivničkom KKC Pixel

U četvrtak 20. 4. 2017. u koprivničkom klubu KKC Pixel otvorena je izložba koprivničkog umjetnika, konceptualista i intelektualca Bojana Koštića, pod nazivom „Shinrin-yoku“, što se s japanskog prevodi kao „kupanje šumom“, a podrazumijeva tjelesno i psihičko pročišćenje i liječenje boravkom među stablima. Iako naglašava da nema sklonosti prema istočnjačkim tradicijama, Koštić odabire ovu frazu kako bi ukazao na ekološki, ali i socijalni aspekt svog rada.

Izložba je dio veće serije fotografija i projekta koji se bavi dendroflorom koprivničkog područja. Odabrani radovi su nastali u jednom danu, na način da su stabla fotografirana ispred crnog platna, što je tretman koji je obično prikladan za portretiranje osoba.

Izložba prikazuje devet „portreta stabala“, što nije pogrešna fraza, jer je svako stablo fotografirano na način da prikazuje njegovu vlastitu osobitost, tj. osobnost.  Kako stoji u službenom opisu izložbe, cijela ideja projekta bazira se na poslovici „Od šume se ne vidi drvo“ i želi ukazati na greške u našoj percepciji stvarnosti i svijeta u kojem živimo – doživljaju stvari oko nas u skupinama, kategorijama i većim strukturama, što neminovno za sobom povlači (ponekad nepravedne) generalizacije i negiranje individualnih elemenata. Šuma je ovdje metafora društva, nacije, religije, ideologije ili bilo koje druge veće društvene strukture, a stablo predstavlja pojedinca.
Bojan Koštić rođen je 1988. godine u Koprivnici gdje završava srednju školu. Upisuje Hrvatske studije gdje je magistrirao na odsjeku kroatologije te je stekao titulu magistra edukacije kroatologije. Paralelno studira i latinski jezik i književnost te stječe titulu prvostupnika hrvatskog latiniteta. Tijekom studija bavio se novinarstvom te je pisao članke, eseje, osvrte i recenzije za mnoge književne časopise i novine. Osnivač je i glavni tajnik Udruge Pod galgama u sklopu koje je i postavio autorsku predstavu Krležin ljubavni kviz te ostvario neke kulturne projekte na temu Krležinog stvaralaštva. Suurednik je knjige Krležin eu/ropski furiosum koju je objavila udruga Pod galgama. Aktivni je član udruge maMUZE. Osnivač i koordinator Foruma udruga nezavisne kulture FUNK. Član je kulturnog vijeća grada Koprivnice. Bogato iskustvo u priremi projekata udruga, ali i nacionalnih i EU projekata za druge organizacije. U slobodno vrijeme bavi se fotografijom, videografijom i dizajnom.

Nakon otvorenja izložbe, a ususret Danu planeta Zemlje, u KKC Pixel prikazana su dva kratka filma ekološke i socijalne tematike uz prigodni uvod Nine Orak, organizatorice Malog Zelenog festivala koji se posljednje 3 godine održava u križevačkom Klubu kulture, s ciljem povećanja osviještenosti građana i građanki o stanju u okolitu, kao i potrazi za rješenjima.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.