Marko Kögl: ‘Uspio sam, živim svoj san, ove godine idemo još jače’

NESAVLADIVI OBARAČ RUKU Marko Kögl već se sedam godina bavi obaranjem ruku, a u velikom broju medalja ističu se naslov europskog prvaka te treće mjesto na Svjetskom prvenstvu.

Marko Kögl je u četvrtak u iznimno jakoj konkurenciji proglašen najperspektivnijim sportašem Koprivničko-križevačke županije. Član je križevačkog kluba Tigar, čiji se članovi profesionalno bave obaranjem ruku. Aktivnost je to kojom većina, često u kafićima, na barskim stolicama, pokušava dokazati svoju snagu, birajući većinom slabije protivnike. Naravno, to je laički oblik ovoga sporta, dok Marko profesionalno trenira sada već sedmu godinu.

– Ovim sportom se bavim još od 2010. godine kada je moj otac, Dražen Kögl, nastupio na jednom od prvih natjecanja u Hrvatskoj u organizaciji saveza. Počeli smo trenirati kod kuće, a kroz par godina sve se promijenilo. Sada to za mene predstavlja život – kaže Marko Kögl te dodaje kako je nagradu za najperspektivnijeg sportaša očekivao te da na njoj neće stati.

S obzirom na sada već veliko iskustvo, Marko ukratko predstavlja sport za koji kaže da je iznimno zahtjevan. Trenira dva puta tjedno, jedan dan sparing na stolu, a ostale radi s utezima. Također, napominje kako je njegov trening neusporediv s treningom rekreativaca koji su novi u ovome sportu.

– Naravno da, kao i u svakom drugom sportu, postoje pravila. Neka od najvažnijih koje mogu izdvojiti su sljedeća. Nakon što se dva obarača pojave na stolu, sudac počinje namještati njihove ruke. Prije početka sve mora biti u centru. Kada borba krene, ne smije se pustiti rukohvat kojim se osoba drži drugom rukom. To bi značio faul. Ne smije se podići lakat s pin podloge ili gurati protivnikov lakat u faul, a borba je gotova kada protivnikova ruka prođe visinu pina. Dva faula znače izgubljenu borbu. Ako se protivnici ne mogu namjestiti, sudac će nakon minute suditi sudački zahvat – objašnjava Marko.

Za sebe kaže kako je osoba puna motivacije i želje za pobjedom, a to dokazuje sedam titula juniorskog prvaka Hrvatske u nizu. Najveća postignuća zasigurno su mu naslov europskog prvaka koji je osvojio prošle godine u Rumunjskoj te treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Bugarskoj. To su samo neka odličja, a kaže kako ih ima oko stotinu, od čega je 95 posto zlatnoga sjaja.

– Htio sam dokazati sebi i drugima, jednom u životu, da mogu biti najbolji na svijetu. I uspio sam, živim svoj san. Ove godine idemo još jače – rekao je za kraj Marko.(Klikaj.hr)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.