Čedomir Trivanović: ‘U suvremenom svijetu intelektualni kapital čini poduzeće konkurentnim’

3-1200x797_cedomir_trivanovic_glas_podravine_i_prigorja_instruktazni_centar“Podizanje razine kvalitete Instruktažnog centra” naziv je projekta križevačkog poduzeća Instruktažni centar d.o.o. kojem je cilj dugoročno ubrzati i olakšati svakodnevno poslovanje kroz novousvojena znanja, podići kvalitetu komunikacije s tržištem kao i otvoriti mogućnosti za razvoj novih projekata. Riječ je o jednom od 83 projekta odabranih među 450 prijava na natječaju za dodjelu bespovratnih sredstava u sklopu projekta “Obrazovanje za poduzetništvo i obrt” kojeg provodi Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava i Ministarstvo poduzetništva i obrta.

IC-ov projekt ukupne vrijednosti 245.448,20 kuna, od čega se 95% financira sredstvima Europskog socijalnog fonda, upravo je pred završetkom, a o projektnim cjelinama u skladu s organizacijskom strukturom IC-a te vrstom djelatnosti informirao nas je direktor Čedomir Trivanović.
– Jačanje znanja i vještina te širenje kompetencija naših zaposlenika omogućuje i pružanje kvalitetnijih usluga naše tvrtke te otvara mogućnosti za usvajanje novih djelatnosti, istaknuo je Trivanović, napomenuvši da je IC od početka prošle godine do danas uložio oko 300 tisuća kuna u različite edukacije svojih zaposlenika, od studija i tečajeva do seminara i treninga.

IMG_4382_podizanje_kvalitete_instruktazni_centar_poduzetnicki_impulsUvježbani za sigurnu vožnju i certificirani za trening eko-vožnje

U sklopu ovog projekta ukupno 9 instruktora i nastavnika Autoškole i Centra za osposobljavanje vozača pohađalo je cjelodnevni trening sigurne vožnje, koji im je omogućio dopunu znanja i vještina koje će moći prenijeti na kandidate za vozače. Na poligonu sigurne vožnje Oryx u Zagrebu uvježbavali su i prošli različite izvanredne situacije uzrokovane različitim okolnostima – nepravilnom reakcijom drugih sudionika u prometu, snijegom i ledom, specifičnim okolnostima u ovisnosti o elementima prometnice.
– Današnja vozila opremljena su cijelom nizom sigurnosnih sustava, a većina vozača nije upoznata s njihovim načinom funkcioniranja i djelovanja u trenutku njihova uključivanja, naveo je Trivanović, istaknuvši da njihovi instruktori i nastavnici osnovno težište obuke kandidata za vozače stavljaju na sigurnost.

IMG_4379_podizanje_kvalitete_instruktazni_centar_poduzetnicki_impulsU svrhu racionalizacije troškova koji nastaju za vrijeme korištenja cestovnih vozila, a ponajviše u svrhu smanjenja emisije štetnih ispušnih plinova koji nastaju korištenjem motora vozila, potrebno je voziti prema načelima eko vožnje. Uspješno završivši školu trenera eko-vožnje, IC-ovi nastavnici su dobili međunarodno priznate certifikate KDC (Key Driving Competences) te IRU akademije (Road Transport Training Academy), kojima imaju pravo provoditi daljnja osposobljavanja u Hrvatskoj, ali i drugim zemljama Europe.
– Unutar naše tvrtke, u suradnji sa tvrtkom Ekomobilis, osposobljena su tri trenera eko vožnje za sva cestovna vozila te nabavljena oprema za daljnju provedbu i demonstraciju ciljeva i svrhe eko-vožnje.

_DSC0619_podizanje_kvalitete_instruktazni_centar_poduzetnicki_impulsEnergetsko certificiranje te inspekcija regalnih skladišta

Odjel energetskih certificiranja ustrojen u IC-u bavi se eneregetskim pregledima zgrada i javne rasvjete te izdavanjem energetskih certifikata. Čak 14 zaposlenika odjela prošlo je različite oblike jačanja kompetencija i znanja, poput izobrazbe za energetske certifikatore jednostavnijih objekata, izobrazbe za energetske certifikatore složenih sustava i javne rasvjete, pripremnog tečaja ta polaganja stručnog ispita građevinske i arhitektonske struke, sudjelovanja na konferenciji o energetsko učinkovitoj rasvjeti te posjete međunarodnom sajmu u Münchenu.

energetski ured_podizanje_kvalitete_instruktazni_centar_poduzetnicki_impulsU IC-u je također ustrojeno inspekcijsko tijelo za pregled i kontrolu regalnih skladišta te su time postali prva tvrtka u Hrvatskoj koja izvodi te inspekcije u skladu s europskom normom 15635. S ciljem jačanja kompetencija zaposlenika koji izvode inspekciju regalnih skladišta, upućena su dva djelatnika  na dvodnevnu edukacije u Nortlingen u Njemačkoj, čime su, osim dodatnih znanja, stekli i međunarodno priznate certifikate inspektora regalnih skladišnih sustava u skladu s normom.

_DSC0593_podizanje_kvalitete_instruktazni_centar_poduzetnicki_impulsSigurnost i zaštita na radu kao dio poslovnog procesa

U IC-u se posebno bave poslovima tehničkog ispitivanja i analiza te nadzora nad primjenom mjera zaštite na radu. U organizaciji Hrvatske akreditacijske agencije i Centra za transfer tehnologije njihovi su zaposlenici pohađali čitav niz edukacija u tom području: seminare Ustrojstvo inspekcijskih tijela prema normi 17020 te Ustrojstvo inspekcijskih tijela prema normi 17025, pedagoško-psihološku edukaciju pri Pedagoškoj akademiji Zagreb te dodatnu edukaciju o pripremi i provedbi projekata, kako bi se pripremali novi projekti u cilju daljnjeg razvoja tvrtke i kvalitetnije provedbe projekata.

IMG_4353_podizanje_kvalitete_instruktazni_centar_poduzetnicki_impulsInstruktažni centar je odavna prepoznao da je, osim vlastitih sredstava, jedan od načina financiranja i EU projekti. Dovršetkom ovog projekta IC je uspješno realizirao ukupno četiri EU projekta ukupne vrijednosti od gotovo 3.5 milijuna kuna, dok su u razvoju ili u fazi ocjenjivanja još dva EU projekta.
– Vrijeme kada je fizička imovina tvrtke, odnosno strojevi, postrojenja, alati, pa čak i zemlja, određivala važnost, a samim time i konkurentnost jednog poduzeća je prošlost. U suvremenom svijetu  upravo je intelektualni kapital taj koji poduzeće čini konkurentnim, zaključio je Trivanović.

DSC_3142_podizanje_kvalitete_instruktazni_centar_poduzetnicki_impuls

Vezano

Komentari su zatvoreni.