‘Po čovika’ u konkurenciji Međunarodnog filmskog festivala u Torontu

11219142_1632095680336369_2850750258958976017_n_Frano_HomenKratkometražni igrani film “Po čovika” redateljice Kristine Kumrić, za koji montažu potpisuje Križevčanin Frano Homen, prikazat će se u natjecateljskom programu “Kratki rezovi” (Short Cuts) međunarodnog filmskog festivala u Torontu koji se ove godine održava od 8. do 18. rujna, priopćio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC). Tridesetogodišnji Homen je nagrađivani montažer zvuka i slike, iza kojeg su filmski hitovi “Svećenikova djeca” (2013.), “Kotlovina” (2011.) i “Vjerujem u anđele” (2009.), TV serije, dokumentarci te mnogi kratkometražni filmovi i spotovi. Međunarodni filmski festival u Torontu postoji od 1976. godine, a danas je jedan od najvažnijih festivala na svijetu te je prepoznat kao idealna platforma za filmske profesionalce koji upravo tamo predstavljaju svoje nove radove.

halfaman_01_po_covika_film_Frano_HomenFilm “Po čovika”, kojem je prikazivanje na festivalu u Torontu ujedno i svjetska premijera, bavi se obiteljskom pričom koja se odvija u jednom mjestu u Dalmatinskoj zagori i to u jesen 1991. godine kada desetogodišnja Mia i dvanaestogodišnja Lorena proživljavaju veliki i važan dan: njihov otac Mirko, bit će pušten iz ratnog logora u kojemu je kao zarobljenik proveo protekla tri mjeseca. Inače, film je nastao kao pobjednički projekt natječaja “Jedna slika iz Domovinskog rata” koji su pokrenuli HAVC i Ministarstvo branitelja, a priča Povratak (prema kojoj je scenarij za Po čovika i nastao) integralni je dio romana “Živjet ćemo bolje” za koji je scenaristica Maja Hrgović prošle godine nominirana za Nagradu Europske unije za književnost (EU prize for literature).

halfman_po_covika_film_plakat_frano_homenRežiju potpisuje Kristina Kumrić, direktor fotografije je Igor Zelić, za montažu je bio zadužen Frano Homen, producenti su Vanja Jambrović i Tibor Keser, koproducenti Hélène Mitjavile i Hrvoje Osvadić, oblikovanje zvuka potpisuje Borna Buljević, kostimografiju Zorana Meić, a scenografiju Ivana Škrabalo. Glavne uloge su odigrali Janja Avdagić, Leonarda Živković, Franjo Dijak, Marina Redžepović, Nikša Butijer, Igor Hamer i Jelena Kordić. Ovaj hrvatsko-francuski film nastaje u produkciji Restarta, a koproducenti su Melocoton films (Francuska) i Umjetnička organizacija Kinoljetka (Hrvatska). Kratkometražni naslov Po čovika podržan je od strane Hrvatskog audiovizualnog centra, Ministarstva branitelja Republike Hrvatske i regije Île-de-France.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.