Španjolci ipak grade prugu?

HŽ / Pruga / Željeznica

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (Dkom) poništila je odluku HŽ Infrastrukture o poništenju nadmetanja za radove na rekonstrukciji postojećeg i gradnju drugog kolosijeka željezničke pruge Dugo Selo – Križevci i time prihvatila žalbu španjolske građevinske tvrtke OHL koja je prigovorila takvoj odluci HŽ-a.

Sukob interesa

Riječ je o poslu čija je procijenjena vrijednost 1,25 milijardi kuna, a svoju ponudu je uz OHL poslao i austrijski Swietelsky. Iznos OHL-ove ponude je oko 330 milijuna kuna viši od procijenjene vrijednosti (1,58 milijardi kuna), dok je ponuda Austrijanaca u okviru te procijenjene vrijednosti. No u HŽ Infrastrukturi su ponudu Sweitelskog odbili jer su nastupili zajedno s tvrtkom Pružne građevine koja je u vlasništvu upravo HŽ Infrastrukture. A to je prema pravilima Europske unije, koja će sa 85 posto sufinancirati projekt, sukob interesa.

OHL-ova ponuda pak nije odbijena zbog previsokog iznosa, nego zato što među svim ponuđenim stručnjacima za dvoje od njih nisu imali dokaze o stručnosti. Dkom je prihvatio OHL-ove argumente da je HŽ trebao od njih tražiti dodatna objašnjenja za to dvoje stručnjaka ili pak da ponude drugu dvojicu. Stoga sad prema rješenju Dkoma HŽ Infrastruktura mora ponovno razmotriti ponudu Španjolaca.

Austrijanci su ispali iz igre jer je Dkom njihovu žalbu odbio. U OHL-u očekuju da će HŽ Infrastruktura, nakon što im dokažu da imaju sve potrebne stručnjake, prihvatiti njihovu ponudu iako je veća od procijenjene vrijednosti. U toj tvrtki navode da je ukupna vrijednost tog projekta 247 milijuna eura, odnosno 1,8 milijardi kuna, a da je Europska komisija zaključila da je za nju prihvatljiv trošak 198 milijuna eura (1,48 milijardi kuna). Od tog iznosa će 85 posto biti financirano iz fondova EU, a ostalo bi trebala osigurati država, odnosno HŽ. Argument za prihvaćanje njihove ponude im je i taj da dio bespovratnih sredstava za taj projekt treba povući do kraja 2016.

Presudit će Vlada

U OHL-u navode i da bi za 90 radova na pruzi Dugo Selo – Križevci angažirali domaće tvrtke poput Altproa, Dalekovoda, DIV-a… Predsjednica uprave HŽ Infrastrukture Renata Suša kaže da će postupiti po rješenju Dkoma i donijeti novu odluku te da ne može prejudicirati kakva će ta odluka biti. Suša je sad u nezgodnoj situaciji jer je Vlada nedavno obvezala HŽ Infrastrukturu da do kraja godine uštedi 200 milijuna kuna, a sad bi joj trebalo dodatnih 300 milijuna kuna za projekt Dugo Selo – Križevci kako bi prihvatila ponudu Španjolaca. Stoga je odluka o tome u biti na Vladi. (VL)

Vezano

Komentari su zatvoreni.