Popravljaju zid star stoljeće i pol

ostaci-bedema_stara_gradska_jezgraKRIŽEVCI – Traje obnova ciglenog zida koji svjedoči o nekadašnjim izgledu grada i vremenima kada je on bio utvrđen zidinama, koje je okruživao jarak ispunjen vodom, a u grad i iz njega moglo se jedino preko pokretnoga mosta. Zid na početku danas središnje gradske Ulice Ivana Zakmardija Dijankovečkog, koji se sada spašava od propadanja, podignut je polovicom 19. stoljeća kod nekadašnjih sjevernih gradskih vrata.
– Negdje oko 1857. Grad je donio odluku da se imaju srušiti gradska vrata jer predstavljaju obično ruglo. Tako su tada srušena ta južna, a vjerojatno i sjeverna vrata. Ovaj dio toga zida, on je vjerojatno bio u to doba napravljen, sazidan, te je zapravo bio premošćenje preko tog jarka, koji je tamo vidljiv, sad su tamo vrtovi. To je sada premošteno na takav način da je spojena otvorena cesta i stavljen jedan potporni zid, doznajemo od ravnatelja križevačkog muzeja Zorana Homena.

U razini današnje prometnice je tek nešto više od metra tog zida, dok ga ukupno ima oko devet puta toliko, priča ravnatelj Homen.
– Plan je da se izgradi zid kao što je bio iz prijašnjih vremena, kako bi se zaštitio i taj oblik starine na području grada Križevaca. No međutim sada kod pripreme gradilišta, znači kod skidanja postojeće cigle utvrdili su se dodatni elementi, gdje će trebati raditi nekakve zatege da bi se osigurao taj zid, koje nismo mogli predvidjeti, tako da će čitav projekt biti nešto skuplji nego što smo planirali, kaže o započetom poslu gradski komunalno-stambeni pročelnik Anđelko Nervo.

Konkretno to znači da će umjesto stotinjak tisuća kuna posao koštati 30-tak posto više. Obnova zida kod nekadašnjih sjevernih gradskih vrata nekoliko godina uzastopce bila je predlagana i odbijana za sufinanciranje na natječajima Ministarstva kulture. Kako je zub vremena urušio jedan njegov dio, čekati se više nije moglo, pa će ovi radovi biti plaćeni iz gradske blagajne.(RKC)

20 godina CSF
Vezano
2 komentara
  1. tomo piše:

    Odlična stvar, a iskreno se nadam da će vratiti i kip Djevice Marije. Bilo bi lijepo imat ponovno novi taj stari ulaz u grad..:)

  2. križevancije piše:

    dobro je da se taj zid obnovi i učvrsti. Stalno se trgao i propadao!

Komentari su zatvoreni.