Robert Pašičko obranio doktorsku disertaciju na FER-u

Robert_Pasicko_TajikistanElektroenergetski stručnjak iz Križevaca, Robert Pašičko doktorirao je prošli tjedan na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu s temom “Optimizacija rada i razvoja elektroenergetskog sustava u uvjetima trgovanja emisijama” (Optimization of power system operation and development under emission trading scheme). Obrana disertacije je održana u srijedu 9. srpnja 2014. na Zavodu za visoki napon i energetiku FER-a, a istraživanje o konkurentnosti niskougljičnih tehnologija u uvjetima trgovanja emisijama i klimatskih promjena Pašičko je provodio u sklopu Sveučilišta u Zagrebu te Norveškog Tehničkog Sveučilišta (NTNU).

Pašičko je diplomirao elektrotehniku 2003. godine i menadžment 2008., oboje na Sveučilištu u Zagrebu. Tema diplomskog rada na smjeru Elektroenergetike, usmjerenje Energetske tehnologije, bila mu je “Određivanje glavnih parametara vjetroelektrana”, a još tijekom studija proveo dva mjeseca na stručnom usavršavanju u Egyptian Iron and Steel Company (Kairo, Egipat) te dva mjeseca u Petroleum and Development Oman (Muscat, Oman). Od prosinca 2005. radio je kao zavodski suradnik na Zavodu za visoki napon i energetiku na FER-a u Zagrebu, obavljavši znanstvena istraživanja i stručne poslove.

Posljednjih pet godina Pašičko je zaposlen u Programu Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) Hrvatska kao Voditelj tima za energetiku i klimatske promjene. Sudjelovao je u izradi brojnih nacionalnih strateških i zakonodavnih dokumenata u području energetike i klimatskih promjena i koordinirao rad na izradi Okvira za niskougljičnu strategiju RH. Trenutno vodi nekoliko projekata financiranih iz EU i nacionalnih fondova, usmjerenih prema održivom razvoju energetike koji pridonosi razvoju lokalnih poslova i ekonomije.  Snažno vjeruje da održivi razvoj i energetski sustav zasnovan na 100% obnovljivim izvorima energije do 2050. godine nema alternativu.

Vezano

Komentari su zatvoreni.