Govorno-pisana aplikacija s kojom i slijepi i slabovidni ‘vide’ surfati

Oculi_Tomislav_Tenodi_aplikacija_mobiteli_1OCULI Student FER-a stvorio mobilni softver i za one koji dobro ne vide. Tomislav Tenodi htio je pomoći slabovidnima da komuniciraju i budu više konkurentni, te je razvio besplatnu aplikaciju

–Žao mi je što su slijepe i slabovidne osobe zakinute, tehnološki su hendikepirane, ne mogu surfati – tvrdi Tomislav Tenodi (23), student 4. godine FER-a.

Nakon što se u Tiflološkom muzeju u Budimpešti uvjerio u teškoće njihova života u mraku, znao je da slijepima i slabovidnima treba i može pomoći – znanjem.

I izradio je mobilnu aplikaciju Oculi, uz koju slabovideći mogu – telefonirati, slati poruke, služiti se internetom, u svega par dodira prstom po ekranu.

Oculi_Tomislav_Tenodi_aplikacija_mobiteli_2–Dizajn autorice studentice Petre Zorić pruža kontrast i jasnoću, aplikacija je crno-bijela, što im je jako korisno – kaže Tenodi, dodajući da je softverom htio pomoći slabovidnima da budu konkurentniji na tržištu. Podržali su ga Hrvatski savez slijepih i Udruga slijepih Zagreb, a kao “tester” mu se odmah ponudio Hrvoje Katić (27), visoko slabovidan od rođenja, koji se već 11 godina bavi informatikom.

–Odmah mi je dao prijedloge za poboljšanje Oculija, koje sam i ugradio – prisjeća se Tomislav.
–Uporaba je jednostavna, nema pretjerivanja ni puno prčkanja, sve se odvija jednim prstom, sučelje je dobro razvijeno, tekst i ikone su veliki – daje opaske Katić, koji i sam voli eksperimentirati s tehnologijom.

Drži da je Oculi, koji se instalira na pametne telefone sa sustavom Android, kao govorno-pisana aplikacija praktična, u par dodira se može poslati poruka, provjeriti prognoza, surfati, a govorni odziv je brz.
Sličnih aplikacija, priznaju, već ima, no ovaj hrvatski proizvod izdvaja od konkurencije to što je besplatan i takav će, kažu, i ostati, dok neke britanske aplikacije koštaju gotovo 3000 kuna!

Oculi_Tomislav_Tenodi_aplikacija_mobiteli_3–Želimo se povezati sa svih 27 udruga slijepih u Hrvatskoj, osposobiti ih za Oculi, aplikaciju razvijati za bolje surfanje… – govori o planovima mladi FER-ovac, ne bježeći da traži i sponzore, jer više mjeseci rada programera i dizajnera vrijedi, procjenjuje, i 100.000 kuna.

Vjetar u leđa Tenodi je već dobio na natječaju App Start, udruge E-student, dobivši nagrade za najbolju aplikaciju, prezentaciju i dizajn, te za humanost projekta. I Katić se nada da će ući u njegov tim.
–Oculi je koristan za slijepe koji se susreću s pametnim telefonom. Mnogi još bježe od ekrana na dodir, no, nema više mobitela s tipkama i taj strah treba im maknuti iz kostiju – drži Katić.(VL)

Vezano
1 komentar
  1. presvetli piše:

    Bravo, tak treba, mladi i znanje daju napredak i poboljšavaju kvalitetu života.

Komentari su zatvoreni.