Popise HZZ-a smanjuje zapošljavanje, ali i brisanje

HZZ_nezaposleni_KriževciPODRAVINA I PRIGORJE – Iz mjeseca u mjesec slušamo što govore statistike Zavoda za zapošljavanje, a zadnja tri mjeseca zbog raznih sezonskih poslova one donose očekivani pad broja prijavljenih u popisima nezaposlenih, pogotovo svibanj sa smanjenjem za 1046 osoba. No uvijek postoji i opravdano pitanje koliko je taj broj rezultat zapošljavanja, a koliko izlazaka iz evidencije zbog nekog drugog razloga. Podsjetimo, s početkom ove godine pravila za prijavljene u HZZ-u nešto su izmijenjena, pa umjesto redovitog mjesečnog javljanja u njihove urede i prikupljanja pečata s potpisima, nezaposleni imaju nešto drugačije obaveze,

– Zapravo više nema redovnog mjesečnog javljanja, već se uveo jedan oblik obostrane komunikacije u periodu do četiri tjedna, nezaposlene osobe sa savjetnikom, bilo da je riječ o osobnom kontaktu, bilo mailom, telefonom. Potrebna je i spremnost za pohađanje radionica kako bi osoba bila zapošljivija, određenih obrazovnih aktivnosti, potražnje radnih mjesta, komunikacije s poslodavcima i naravno, savjetnik je tu da pruži informaciju o potrebama na tržištu rada i slično, objašnjava pročelnica Područne službe Zavoda za zapošljavanje Jadranka Čapalija.

Zbog tih zahtjeva dio prijavljenih sam je odlučio izaći iz popisa Zavoda, a dio je zbog raznih neaktivnosti iz popisa brisala sama služba. Oni su postali dijelom brojke od 700 osoba koje su od početka godine prestajale biti prijavljene u našoj Područnoj službi HZZ-a.
– Ali u tom broju su i osobe koje su otišle u mirovinu, koje su ostvarile rodiljnu naknadu, te svakako imamo i izvjestan broj oko 300 onih koji su se ili odjavili, nisu došli na predviđene aktivnosti, odnosno nisu kontaktirali sa svojim savjetnikom. No, svak je odlučio onako kako njemu najbolje odgovara, dodaje J. Čapalija.

Očekuje i u nadolazećim mjesecima povećani broj izlazaka iz popisa Zavoda za zapošljavanje, no u prvom redu zbog preuzimanja poslova, koji se u sezonskom obliku nude primjerice u turizmu i građevinarstvu, ali i u drugim djelatnostima.(RKC)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.