U petak HAZU-ovo predavanje o reformi lokalne i regionalne samouprave

HAZU_Krizevci_Zavod_znanostHrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Koprivničko-križevačke županije Križevci, poziva u petak 31. siječnja 2014. s početkom u 18 sati u Veliku vijećnicu Grada Križevaca na predavanje “Potreba, mogućnosti i pravci reforme lokalne i regionalne samouprave u Hrvatskoj”. Već duže vrijeme govori se o potrebi reforme, koja se opravdava s jedne strane zahtjevima za racionalnim obavljanjem javnih poslova i potporom razvoju, a s druge decentralizacijom poslova i potrebom preraspodjele javnih prihoda u korist samouprave. Predavanje će održati prof.dr.sc. Ivan Koprić, a uvodnu riječ dat će potpredsjednik HAZU-a akademik Jakša Barbić. Ulaz na predavanje je slobodno.

Mogućnosti za reformu lokalne i regionalne samouprave u Hrvatskoj ograničene su, kako interesnim situacijama povezanim sa sadašnjim ustrojstvom, tako i s nevoljkošću središnje vlasti da u uvjetima krize prepusti značajniji dio odgovornosti i sredstava jedinicama za koje se smatra da nemaju dovoljni kapacitet u upravnom i financijskom smislu preuzeti javne poslove i odgovorno ih obavljati. Poticaje reformi daje uporna ekonomska kriza, želje poslovne zajednice i upravne struke da se problemima teritorijalnog ustrojstva priđe racionalno, a ne emocionalno, najave dijela političkih aktera, kao i želja građana da se ukupni javni troškovi u zemlji smanje.

20 godina CSF
Vezano
2 komentara
  1. muz z bockovca piše:

    Pa to ti je isto Đuro i Peklić su ti ionak vinski brati.

  2. Crveni piše:

    Još jedna grupa “prodavača magle” financirana iz državnog budžeta dolazi nam solit pamet i prodavat svoju filozofiju samo kako bi opravdala svoje postojanje. Hrvatska od 90-te na ovamo više nema niti znanosti niti umjetnosti (čast izuzetcima-pojedincima), a daj pročitaj naziv “Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Koprivničko-križevačke županije Križevci”, na čelu tog zavoda more biti samo Đuro Škvorc!

Komentari su zatvoreni.