Predstavljeni prigodni žig i omotnica za 100. ‘rođendan’ šegrta Hlapića

prigodni_zig_Segrt_Hlapic_015Hlapićeva je godina. Zgode čudnovate i one obične s Hlapićem se nastavljaju i nakon proslave njegovoga 100. rođendana 3. listopada 2013. u Zagrebu u kazalištu Trešnja. Hrvatski pedagoško-književni zbor Ogranak Križevci i Osnovna škola Ljudevita Modeca Križevci izdali su 12. listopada ove godine prigodni žig i omotnicu posvećenu ovoj obljetnici. Žig i omotnicu dizajnirao je Zoran Cvetković, voditelj Filatelističke grupe u Osnovnoj školi „Grigor Vitez“ Sveti Ivan Žabno. Autor teksta na poleđini omotnice je Jerko Barišić iz spomenute škole. Prednju stranu omotnice krasi ilustracija Naste Šenoa-Rojc s naslovne korice prvoga izdanja iz 1913. godine, a poleđinu, naslovna stranica toga izdanja.

prigodni_zig_Segrt_Hlapic_005Svečano predstavljanje prigodnoga žiga i omotnice bilo je u subotu 12. listopada u križevačkoj pošti. Na početku sve je pozdravio Dražen Bokan, ravnatelj OŠ Ljudevita Modeca. O ovoj značajnoj obljetnici govorio je profesor Barišić, nakon čega je održan program učenika ove križevačke škole. Oni su pod vodstvom profesorice Martine Tumpa na zanimljiv način iznijeli svoja pisana razmišljanja o Hlapićevim zgodama. Bilo je očito da su se spremili za ovaj nastup. Izvođači programa i ostali učenici su prvi otisnuli prigodni žig na omotnicu s markama te poslali prijateljima i ustanovama koje nose ime Ivane Brlić-Mažuranić.

prigodni_zig_Segrt_Hlapic_017Neki su omotnicu zadržali  za uspomenu.  Svečanosti su nazočili prof. Martina Rebić, prof. Zoran Cvetković, ravnateljica OŠ „Grigor Vitez“ gospođa Nevenka Bajsić,  filatelist mr. Zdenko Brezarić i u ime Hrvatske pošte gospođa Jadranka Šogorić. Na kraju su svi sudionici pogledali plakat koji je najavio ovu svečanost te prigodne filatelističke materijale koje su Zoran Cvetković i Jerko Barišić postavili na pano u predvorju pošte.

prigodni_zig_Segrt_Hlapic_011Ovo je drugi prigodni žig posvećen Hlapićevu 100. rođendanu koji je dizajnirao profesor Cvetković. U prvome je nacrtao cipelice i bio je u upotrebi 24. svibnja ove godine u Pošti Sveti Ivan Žabno. U predstavljenom žigu u Križevcima nalazi se crtež portreta Ivane Brlić-Mažuranić. Prvi nas upućuje na glavni lik, a drugi na  autoricu ovog dječjeg romana.

prigodni_zig_Segrt_Hlapic_001

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.