Za vikend ‘Križevačke večeri udaraljkaša’

U subotu 25. i nedjelju 26. svibnja u Koncertnoj dvorani Glazbene škole Alberta Štrige u Križevcima će se održati Križevačke večeri udaraljkaša, u organizaciji Udaraljkaškog odjela glazbene škole i njehovog voditelja, magistra muzike Josipa Konfica. U subotu će se održati koncert učenika odjela, dok je za nedjelju najavljen koncert Kaje Farszky iz Zagreba. Farszky je renomirana timpanistica, višestruko nagrađivana perkusionistica i profesorica udaraljki s završenim poslijediplomskim studijem u Barceloni. Na repertoaru njenog koncerta u Križevcima naći će se djela Lešnika, Sueyoshija, Saundersa, Xenakisa, Johanna Sebastiana Bacha te Globokara. Oba koncerta su zakazana za 19 sati, a ulaz je slobodan.

Udaraljkaški odjel glazbene škole Alberta Štrige u Križevcima je osnovan 2004./2005. akademske godine sa svega tri učenika i 2 mala bubnja. Danas nakon 9 godina,  udaraljkaški odjel  jedan je od instrumentalno najopremljenijih odjela u Republici Hrvatskoj, broji 14 učenika i već ima iza sebe visoke nagrade na državnoj razini. Udaraljke koje se uče i savladavaju u osnovnoj i srednjoj glazbenoj školi su: mali bubanj, klavijaturne udaraljke (vibrafon, marimba, ksilofon, glockenspiele i dr.), timpani te multipercussion (set različitih udaraljki). Začetnik i voditelj udaraljkaškog odjela je Josip Konfic, magistar muzike (instrument udaraljke) u klasi prof. Ivane Bilić i prof. Igora Lešnika na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Kaja Farszky (Vrbovec, 1988.) diplomirala je na Muzičkoj akademiji u klasi prof. Igora Lešnika. Godine 2012. završila je poslijediplomski studij u klasi prof. Miquela Bernata na Viskoj katalonskoj školi za glazbu (ESMuC) u Barceloni. Dobitnica je prvih nagrada na regionalnim i državnim natjecanjima. Kroz svoje školovanje redovito se usavršava na brojnim seminarima radeći s mnogim renomiranim profesorima u Hrvatskoj, Poljskoj, Španjolskoj, Švicarskoj, Belgiji i SAD-u. Tijekom studija u Zagrebu bila je članica udaraljkaškog ansambla biNg bang Muzičke akademije s kojim je redovito nastupala na svjetskim festivalima i međunarodnim natjecanjima. Jedna je od osnivačica klavirističko-udaraljkaškog kvarteta KLANG koji se bavi pretežito hrvatskom suvremenom glazbom. Kao udaraljkašica svira i surađuje s raznim orkestrima i ansamblima: ansambl opere HNK Zagreb, Hrvatski barokni ansambl, Simfonijski orkestar HRT-a, No Borders Orchestra iz Srbije te drugi.

Faraszky od 2012. godine radi kao profesorica udaraljki u Glazbenoj školi Karlovac te djeluje kao timpanistica u ansamblu Opere HNK Zagreb. Kao solistica nastupila je uz Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga HV, Simfonijski orkestar Muzičke akademije i Ansambl Cantus. Dobitnica je nekoliko Rektorovih nagrada Sveučilišta u Zagrebu, a bila je i stipendistica Zaklade Adris. Kao solistica i članica komornih ansambala i orkestara gostovala je u Austriji, Belgiji, Bosni i Hercegovini, Francuskoj, Italiji, Japanu, Južnoj Koreji, Kini, Mađarskoj, Nizozemskoj, Njemačkoj, Portoriku, Rusiji, SAD-u, Sloveniji, Srbiji,  Španjolskoj i Švicarskoj. U travnju ove godine solističkim koncertom predstavila se publici na novom festivalu Izlog suvremenog zvuka u Zagrebu, održanom u kazalištu ITD.

Vezano

Komentari su zatvoreni.