‘Zelena čistka’ i ove godine u borbi protiv divljih odlagališta otpada

Zelena čistka 20. travnja ponovno u Hrvatskoj! Projekt pod nazivom Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš najveći je ekološki i volonterski projekt u Hrvatskoj. Ova jednodnevna akcija čišćenja divljih odlagališta otpada odvija se u sklopu globalnog pokreta Let’s do it – World Cleanup 2013 (Očistimo svijet 2013), koja okuplja aktivne građane i organizacije u najvećem  volonterskom projektu u povijesti čovječanstva. Zelena čistka usmjerena je na prevenciju stvaranja otpada, kao i njegovo primarno odvajanje, a njena kulminacija je akcija čišćenja divljih odlagališta otpada 20. travnja 2013. godine. Više o informacija o akciji može se pronaći na web stranici www.zelena-cistka.org. Cilj akcije je pokazati što se sve može učiniti u samo jednom danu. Ideja je 2008. godine krenula iz estonske građanske inicijative Let’s do it! (Učinimo to!), a iz godine u godinu rezultati su sve bolji. Prošle godine u njoj je sudjelovalo preko 7 milijuna aktivnih građana iz 96 zemalja, uključujući i Hrvatsku sa gotovo 42.000 volontera. Rezultati su impresivni, te su najbolji poticaj za to da se potrudimo kako bi ove godine bili još uspješniji!

Zasluge za uspjeh prošlogodišnje akcije idu volonterima koji su odvojili vrijeme i odradili ogroman posao s pozitivnim rezultatom. Cijela Hrvatska je čistila: sve županije, 161 jedinica  lokalne samouprave, stotine udruga, društava, oružane snage, vatrogasci, planinari, lovci te svi ljubitelji okoliša i prirode koji su očistili 3.746 tona otpada s divljih odlagališta diljem zemlje. Oni su najbolji razlog za nastavak zajedničkog rješavanja sveprisutnog problema. Povratne informacije s terena te trud mnogih poticaj su da i ove godine postanemo dio globalne akcije i pozovemo sve ljude dobre volje da se udruže i učine još jedan korak za čišću i ljepšu Hrvatsku.

Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš više je od jednodnevne ekološke akcije. Ona je poziv na zajedništvo u rješavanju zajedničkog problema, te na promjene u ponašanju i gospodarenju otpadom. Većina građana nažalost nije svjesna koliki je utjecaj čovjeka na okoliš i prirodu. Budući da je taj utjecaj iznimno velik, vrlo je važno ukazati na to da smo svi dio problema, ali i dio rješenja. Svojim odgovornim i savjesnim ponašanjem svatko od nas može učiniti mali korak i doprinijeti smanjenju stvaranja otpada. Primarnim odvajanjem otpada možemo smanjiti količine otpada na odlagalištima i time smanjiti zagađenja, te direktno utjecati na kvalitetu života i prirodne resurse. Važno je informirati se i znati zašto je potrebno odvajati otpad – zašto otpad nije smeće, već ekonomski resurs. Podizanje svijesti građana Hrvatske o njihovoj ulozi u stvaranju i načinu odlaganju otpada stoga je od velike važnosti za cijelo društvo.

Cilj kampanje je, dakle, nedvosmislen i jednostavan: da kroz druženje i entuzijazam očistimo svijet i Lijepu našu te promijenimo odnos pojedinaca i organizacija prema otpadu, okolišu i prirodi. Stoga ćemo 20. travnja 2013. godine udružiti napore kako bismo pokazali koliko nam je važna priroda, te koliko možemo učiniti u samo jednom danu. Budite dio Let’s do it! obitelji, jer samo zajedno možemo promijeniti svijet i učiniti ga ljepšim mjestom za život. Jer, čist okoliš je naše pravo, ali i naša odgovornost.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.