Auto-Info: Audi A1 1.6 TDI Ambition

Na testu smo imali najnovijeg pripadnika game proizvođača iz Ingolstadta – Audi A1. Kada se počelo pričati i nagađati o dolasku malenog Audija A1 na tržište, većina ljudi pretpostavila je kako će novi model biti smješten ispod modela A3. Vjerovalo se i kako će mu glavni konkurenti biti gradski automobili kao što su Renault Clio, Ford Fiesta, Opel Corsa… Svi su bili u krivu. Naime, Audi je sa svojim gradskim automobilom „puca“ malo više, na kupce popularnog MINI-a.

Audi je od predstavljanja novog A1 zaprimio preko 100.000 predbilježbi za novi model. To je uspjeh kakav, vjerujemo, ni čelnici tvrtke nisu očekivali. Mali Audi na cesti izgleda potpuno, snažno, ali istovremeno i elegantno. Napravljen na platformi novog VW Pola, A1 mjeri dužinu od 3,95 metra, širinu 1,74 te visinu od 1,42 metra. Iako se radi o malom automobilu mjesta u kabini ima više nego što sam očekivao, ali o tome ću nešto kasnije.

Audi A1 na domaćem je tržištu dostupan sa dva benzinska motora raspona 86 i 122 KS te sa jednim dizelskim agregatom sa 105 KS. Tu su i dva paketa opreme, serijski Attraction te sportski Ambition paket. Mi smo zahvaljujući tvrtki Porsche Inter Auto d.o.o. imali prilike sjesti za upravljač sportski opremljenog Ambition modela koji je ispod poklopca motora skrivao dizelski motor.

Već se prvim otvaranjem vrata može „osjetiti“ sportski duh ovog automobila. Profilirana sjedala i kožom presvučeno kolo upravljača manjih dimenzija odlično se uklapaju u cijelu „priču“ oko ovog modela. Materijali korišteni u interijeru dobri su i kvalitetni, ali dodirom istih osjeti se kako je čak i Audi počeo štedjeti. Završna obrada je s druge strane odlična, stoga ne očekujem cvrčke u kabini niti nakon 100.000 prijeđenih kilometara. Središnji je tunel podijeljen na dva dijela, kao što je to slučaj sa bratskim Polom. Kreće nisko sa naslonom za ruku i ručnom kočnicom nakon koje se tunel podiže. Na povišenom djelu smješten je 5-stupanjski ručni mjenjač i dva držača flaša. Kao kod bratskih modela iz grupacije, na donjem dijelu središnje konzole smješteni su prekidači klima uređaja, a iznad je audio sustav i komande za upravljanje sustavom vozila. Najveća razlika naspram „braće“ jest pozicija velikog ekrana u boji. U Audiju A1 on se nalazi na samom kokpitu, između vozačeve i suvozačeve strane. Ekran je sklopiv, ali ukoliko se odlučite zatvoriti ga, morati ćete ispružiti ruku. Ne postoji električni sustav koji bi to mogao napraviti umjesto vozača/suvozača… Bolje bi bilo kada bi se ekran „zatvarao“ automatski gašenjem vozila.

Prednja sjedala su profilirana, udobna i prostrana. U njih se mogu smjestiti osobe svih veličina i težina. Straga je prostor malo ograničen zbog dimenzija automobila, ali mjesta za koljena imati će osobe prosječne visine ukoliko se ispred njih nađe osoba, također, prosječne visine. Na stražnju klupu mogu se smjestiti samo dvije osobe jer je A1 namijenjen za ukupno četiri putnika. Preporučljivo je veće osobe smjestiti sprijeda jer je prostor za glavu straga minimalan. Mali problem javlja se prilikom ulaska na stražnja sjedala. Audi A1 raspolaže sa trojim vratima od kojih jedna služe za utovar prtljage. Kroz druga dva vrata jednostavno se dođe do stražnje klupe zahvaljujući Easy-entry sustavu, ali taj sustav zahtjeva malo snažnije ruke.

Ukoliko se sa ovim gradskim automobilom uputite na putovanje, 270 litara veliki prtljažni prostor zadovoljiti će one manje zahtjevne. Pokaže li se navedena zapremina premalom, preklapanjem stražnjeg naslona oslobodi se ukupno 920 litara prostora što je u rangu sa klasom automobila.
Kako sam već ranije napisao, testirali smo model opremljen jedinim dizelašem u ponudi. Radi se o 1.6-litrenom TDI agregatu snage 105 KS. Ovaj motor razvija istu snagu kao i stari 1.9 TDI, ali je za razliku od njega opremljen Commom-Rail sustavom ubrizgavanja goriva. Dobra stvar kod ovog motora jest činjenica što je maksimalni okretni moment od 250 Nm dostupan već od 1.500 okr/min. Time vozač većinu vremena ima na raspolaganju svu potrebnu silu za ubrzavanje, ukoliko mu zatreba. Ovaj motor u kombinaciji sa 5-stupanjskim ručnim mjenjačem A1-icu do 100 km/h uzbrzava za 10,5 sekundi i postiže solidnih 190 km/h.

Audi A1 opremljen je pogonom na prednje kotače, dok se za udobnost brine ovjes tipa McPherson sprijeda i torziona osovina straga. Ambition paket opreme sa sobom nosi malo tvrđe podešen ovjes koji se odličnim pokazao na otvorenoj cesti. U gradskoj vožnji ovjes se solidno nosi sa neravninama na kolniku. Probleme mu jedino predstavljaju ležeći policajci i veće neravnine. Što se upotrebljivosti ovog modela tiče, grad mu svakako „leži“ najbolje. Zbog malih dimenzija i odličnog servo upravljača vrlo je okretan. Na otvorenim prometnicama se mališan drži kao veći automobili. Ovjes odlično balansira težinu i ne dopušta karoseriji preveliko naginjanje. Kod pretjerivanja javlja se blago podupravljanje koje se brzo prebaci na predupravljanje. Audi je u ovaj model ugradio elektronski zaustavljač diferencijala i odličan ESP sustav koji znatno smanjuje očekivano podupravljanje. Na autocesti se vožnja odvija kao sa svim drugim gradskim automobilima. Borbu sa kolotrazima i naletima vjetra možete očekivati i sa ovim automobilom, jedino me iznenadila zvučna izolacija koja je na A1-ici izvrsna. Do 150 km/h se u kabini može najnormalnije razgovarati, dok bi buku na većim brzinama znatno smanjio šesti stupanj prijenosa.

Audi A1 serijski je opremljen novim Start-Stop sustavom. Ovaj sustav gasi motor prilikom mirovanja vozila čime smanjuje potrošnju i emisiju štetnog CO2. Kada vozač pritisne papučicu kvačila, sustav ponovno pokreće motor i vožnja se može nastaviti. Svatko tko nije imao prilike voziti automobil opremljen Start-Stop sustavom smatrati će ga gnjavažom, ali jednom kada se čovjek navikne na njega, moći će potrošnju smanjiti. Kako god bilo, pritiskom na prekidač ispred spomenutog ekrana taj se sustav može isključiti do sljedećeg paljenja motora. Audi propisuje potrošnju od 3,9 l/100 km sa ovim motorom što mi nismo uspjeli. Nama se potrošnja kretala oko 5 litara sa uključenim Start-Stop sustavom.

Testirani je Audi A1 bio opremljen Ambition paketom opreme koji sadrži većinu potrebnih stvari. No, tu je i podulji popis dodatne opreme koja ovaj automobil čini još privlačnijim, ali i skupljim. Naime, cijena osnovnog modela opremljenog sa 1.2-litrenim TFSI motorom je 146.575,80 kn, što nikako nije malo. Cijena testiranog modela iznosi 221.601,42 kn, ali za tu cijenu dobivate automobil opremljen svime što bi vam ikada moglo zatrebati. Nakon druženja sa ovim premium šminkerom i pogleda na cijenu postavlja se pitanje vrijedi li ovaj automobil toliko novaca!? Vjerujem kako je to individualno, stoga procijenite sami…

Više na www.auto-info.hr.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.