Ugljenica tvrtke ‘Križevci produkt’ građanima zadaje probleme

KRIŽEVCI – Mještani prigradskih naselja Greberanca, Peseka i Dijankovca žale se na nepodnošljivi smrad koji se širi iz obližnje ugljenice u vlasništvu tvrtke Križevci produkt. S obzirom da ovo nije prvi put da se žale i upozoravaju na problem, Miroslav Mužević, HDSS-ov gradski vijećnik, nedavno je ponovno potaknuo pitanje ugljenica koje su u vlasništvu Zdenka Jakija.
– Zbog ugljenice stanovnici obližnjih naselja žale se na smrad koji se noću širi te čak prolazi kroz zatvorene prozore i ne dopušta im spavati – rekao je Miroslav Mužević i dodao kako bi trebao reagirati Grad ili mjerodavna inspekcija.
– Tijekom dana se navodno smrad ne osjeti, no u noći je nepodnošljivo. Možda postoje kakvi filteri koje vlasnik isključi – objasnio je Mužević.

I ranijih godina su mještani spomenutih naselja upozoravali na problem. Tvrde da kada se zapale ugljenice, ne mogu disati. Najgore je ljeti jer se zbog dima od kojeg suze oči i peče u grlu, ne usude otvarati prozore. U dane kada se pali ugljenica više im ni ne pada na pamet rublje sušiti na dvorištu.
Problemi su počeli još prije nekoliko godina, otkako je na pestotinjak metara od prvih kuća tvrtka Križevci produkt u vlasništvu Zdenka Jakija sagradila pogon za proizvodnju drvenog ugljena u posebnim limenim kupolama gdje 24 sata izgara drvo.
– Grad nema mogućnosti kontroliranja takvog obrta. Moj prijedlog je da se građani koji imaju problema s time obrate mjerodavnim službama i inspekcijama koje izdaju dozvole za takve aktivnosti – rekao je Branko Hrg, gradonačelnik Križevaca.

Prozvani Zdenko Jaki odmahuje rukom i napominje kako sve radi po propisima i zakonu.
– Mnogi su bez posla i frustrirani i kada vozite kamion ugljena misle da je to ne znam kakvo bogatstvo, a sve radimo prema zakonu. Inspekcije su već bile na terenu i utvrdile da je sve u okviru dozvoljenoga – rekao je Zdenko Jaki i dodao kako bi da ga mjerodavni odavno zatvorili da radi nelegalno i protuzakonito. (PL)

Vezano

Komentari su zatvoreni.