Novi izleti i akcije iz planinarske kuhinje

Jedna planinarska godina za nama, a druga je već dobrano zagazila. Prvi mjesec je već skliznuo, a s njime i prvi izlet gdje smo išli u posjet Nacionalnom parku Risnjak – vrh Risnjak, na izvor Kupe, na skijalište Platak. Imali smo fino vrijeme, ne bi nam bilo lako se probijati kroz ovaj snijeg. I svi su se dobro proveli neki se svojevoljno, a neki protiv svoje volje sanjkali. A vodič izleta je čak dobio originalni poklon – kuhanu svinjsku glavu.

No, prije nego najavim ovogodišnje izlete, samo da kratko protrčim kroz prošlogodišnje – ukupno smo organizirali devet velikih izleta autobusom i još sedam manjih, na kojima je ukupno sudjelovalo  520 sudionika. Kruna je svakako bio sedmodnevni izlet na Durmitor, Taru i planine Crne Gore na kojem nas je 45-tero bilo u gostima kod vodiča Gorana u njegovoj velikoj kući pretvorenoj u planinarski dom. A sve je počelo snježnim izletom na Plitvice, pa još jednim snježnim u Gorski Kotar da bi proljeće dočekali na Srednjem Velebitu.

Dvaput smo posjetili slovenske Alpe (Golicu i Logarsku dolinu), a jednom bili gosti naših prijatelja iz Viteza u Bosni i Hercegovini koji su nas proveli po planini Vlašić i ugostili kao što se to radi u Bosni. A nije ni da smo bili gladni ili žedni – na Psunju smo jeli šarane na rašljama, u Kutjevu slavili Martinje s preko tisuću planinara. Nakon Učke i nakon Paklenice se okupali u moru…

A ove godine, za dva tjedna se spremamo u Istru – na Ćićariju i u Labin pa ćemo proljeće dočekati u još jednom Nacionalnom parku (nakon spomenutog Risnjaka) – Krki, te posjetiti Kozjak. Još jednom posjetiti Ogulin i Klek, čudesne Grobničke Alpe pored Rijeke, najaviti ljeto na Lonjskom polju… A prije sedmodnevnog izleta u Makedoniju i Crnu Goru, popeti se usred noći na krov Hrvatske (Dinaru) pa to proslaviti janjetinom ispod peke, obići Svilaju…


Preko ljeta kud koji, a s prvom jeseni evo nas opet u Sloveniji (na Rogli), mixu kupanja i planinarenja na Paklenici te trodnevnom posjetu prijateljima iz Viteza (BiH). A kako posebno volimo obilaziti kleti u predmartinjsko vrijeme,  to ćemo napraviti u potkalničkom i kutjevačkom kraju. Cijeli popis izleta je na našim stranicama www.pdkalnik.hr i na Facebook grupi „Planinarsko društvo Kalnik Križevci“.

No, kako za postati lovcem nije dovoljno kupiti pušku i krenuti u lov nego je potrebno naučiti kako se puca, kad se i što lovi, kako se hrane životinje ili kako se ponaša u društvu, tako je i za postati planinarom potrebna edukacija. Od toga što napraviti da stvari ne krenu (i što ako ipak krenu) loše, kako se orijentirati, kretati, ponašati u planini, kako pružiti prvu pomoć, štititi i voljeti prirodu, kako tumačiti meteorologiju…

Nakon što smo prije dvije godine uspješno organizirali Planinarsku školu (s 35 sudionika), ove godine je ponavljamo od 18. ožujka do 27. svibnja. Škola se sastoji od teoretskog dijela (6 predavanja) te 6 vježbi ili izleta na kojima se te stvari uče u praksi. Više informacija o školi možete dobiti na www.pdkalnik.hr ili na sastancima u društvenim prostorijama (Zakmardijeva 5, prvi kat) utorkom od 19h.

Dakle, načuli ste da su Hrvatska i zemlje regije među najljepšima u svijetu? I htjeli bi to potvrditi iz prve ruke? Pridružite nam se na izletima, a u dobrom društvu su i najteži usponi puno lakši, rakijica bolje grije, a hrana je ukusnija. No, oprez – planinarenje je zarazno. Recimo jedan od naših članova se na šest mjeseci odrekao cigareta i gemišta, štedi za sedmodnevni izlet u Makedoniju i Crnu Goru.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.