Los Angeles – svjetska tvornica filma i zabave

Već neko vrijeme planiran godišnji odmor na jugozapadu SAD-a napokon je dobio utanačen termin druge polovice studenog. Izravan mu je povod bilo prihvaćanje rada o projektima udruge P.O.I.N.T. za znanstvenu konferenciju u San Franciscu uoči Dana zahvalnosti. Dvotjednom putovanju se pridružilo još petero Križevčanki i Križevčana, od kojih jedan s radnom adresom u Americi, te jedna Kanađanka.

Vožnja za Budimpeštu, odakle je slijedio let za London pa interkontinentalni za Los Angeles, počela je u ponoć na Martinje, a želja za otkrivanjem čari američke pop-kulture stupila je na mjesto tradicionalnih spelancija uz krštenje mošta. Ni magla oko Balatona niti temperatura ispod ništice koja je zaledila vjetrobransko staklo pred aerodromom Franza Liszta nisu obeshrabrili u pohodu na toplije krajeve sjevernoameričkog jugozapada.

Tek posljednjih sat i pol inače ugodnog desetosatnog leta znalo je biti na trenutke dosta skakutavo, pa čak i neugodno kad bi se pilot javljao s informacijama da bezuspješno pokušava pronaći visinu za let bez nevremena, ali da ne može stalno mijenjati visinu jer za to nema dosta goriva. Ili, kad bi se stjuardesa ispričavala da ne može svima podijeliti obroke i piće zbog sigurnosnih razloga, uz apel: “Hang on!”

Prvo sunčano kalifornijsko jutro dočekalo se na Beverly Hillsu. Idealno vrijeme za šetnju pješčanom plažom Venice, omiljenim okupljalištem surfera, ali i slobodnjaka i klošara koji prodajom najneobičnijih rukotvorina i raznih sitnica pokušavaju ostvariti vlastiti američki san. Pedesetih godina prošlog stoljeća tuda je harala generacija tzv. bitnika, a danas je mjesto djelovanja osebujnih kreativaca i uličnih umjetnika.


Budući da je LA ipak najpoznatiji kao središte američke filmske industrije i zabave, obilazak hollywoodskih ulica prepunih turista može se učiniti zabavnijim pregledavanjem zvijezda na pločniku Hollywood Boulevarda s imenima slavnih filmskih i TV glumaca, glazbenika i zabavljača, poput Franka Sinatre, Alfreda Hitchcocka ili Anne Bancroft. Posebno su zanimljivi otisci dlanova i stopala s potpisima slavnih pred Kineskim teatrom, poput Clinta Eastwooda, Jacka Nicholsona ili Caryja Granta.

Kako je LA zapravo ogromno metropolitansko područje, s preko 17 milijuna stanovnika jedno od najvećih takvih na svijetu, mnogi okolni gradovi, administrativno neovisni, smatraju se njegovim kulturalnim i gospodarskim dijelom. Jedan od poznatijih je i Santa Monica, sa slavnim molom, mjestom zabave, sporta i rekreacije, kojim završava “Route 66”, gotovo četiri tisuće kilometara duga povijesna autocesta koja je nekad spajala Chicago sa sjevernoameričkim jugozapadom.

Površnog i nedovoljno informiranog putnika ovaj “Grad anđela” možda neće osvojiti na prvu, ali za one koji znaju što LA nudi bit će pravo zadovoljstvo obići studije Warner Brosa, načuditi se neobičnoj koncertnoj dvorani Walta Disneyja, baciti pogled na grad s Griffithovog opservatorija, skitati se plažom Manhattan, ili pak potražiti izgubljeno dijete u sebi posjetom Disneylanda.

Šarmantnih zakutaka grada, koji je sestrinski hrvatskom Splitu, ima na desetke, poput sportskog puba Red Rock na Sunset Boulevardu, famoznog restorana Barney’s Beanery na West Hollywoodu, šetnje prebogatim Rodeo Driveom, kavice na LA Plazi nasuprot povijesne “Pico House”, dok se oni nabrijaniji mogu ludo provesti u Viper Roomu na Sunset Stripu. No, kako je LA bio tek prvo odredište desetodnevnog proputovanja autom, nije bilo druge nego krenuti kroz pustinju u smjeru jedne od najvećih kockarnica svijeta – Las Vegasa!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.