Križevčani u spektaklu ‘Hrvatski kraljevi’

Od sredine prošlog mjeseca, svakog petka navečer na 1. programu HTV-a emitira se dokumentarno-igrana serija “Hrvatski kraljevi”, redatelja Božidara Domagoja Burića. Riječ je o jednoj od najskupljih produkcija hrvatske javne radiotelevizije, čije je snimanje počelo u veljači 2009. godine u ličkom selu Prozoru, sudjelovalo je gotovo tisuću suradnika, snimano je na lokacijama po cijeloj Hrvatskoj, a izrađene su čitave flote, sagrađeno srednjovjekovno selo i rekonstrukcije starohrvatskih crkava. Serija tematski pokriva vrijeme od seobe Hrvata u 7. stoljeću, pa sve do zadnjeg vladara iz dinastije Trpimirovića. U realizaciji čitavog projekta sudjelovalo je i nekoliko Križevčana, od kojih su nam dvojica prenijeli dojmove sa snimanja.

 

Miroslav Kajganić, doktor veterinarske medicine, imao je ulogu jednog od župana iz doba kneza Trpimira, a na setu su mu također bili otac i dvojica rođaka. Navodi da je za scenu koja u 2. epizodi traje možda desetak sekundi bilo potrebno snimanje od gotovo četiri sata. Zbog obaveza na poslu, kaže, nažalost nije mogao prihvatiti i druge ponude za angažmanom u serijalu, no snimanje je za njega bilo zanimljivo i nesvakidašnje iskustvo, posebno zabavno kod kostimiranja.
Poljoprivredni gospodarstvenik Krsto Đorđevski također je statirao kao župan za vladavine Trpimira, a vrijeme provedeno na snimanju u “Katedrali hrvatskog duha” bilo mu je sasvim dovoljno da, kako kaže, “upozna tu kravu muzaru iz prve ruke”, zaključivši u šali kako bi on polovici tamo zaposlenih otkaz dao odmah, a narednoj četvrtini nakon prvog tjedna.

Inače, glavne uloge igraju novinar HRT-a Vjeran Mišurac (kralj Tomislav), sinjski alkar Boško Vladović (knez Trpimir), časnik u Hrvatskoj vojsci Mirko Penić (knez Branimir), student povijesti i arheologije Josip Tabak (knez Borna), časnik u Hrvatskoj vojsci Tihomir Ajduković (Ljudevit Posavski), profesionalni kaskader Aldo Tončić (kralj Zvonimir), majstor tona HRT-a Dario Mačešić (kralj Stjepan Držislav), montažer serije Dubravko Prugovečki (dužd Petar Tradenik/Zula) i drugi. Posljednji, sedmi nastavak ovog povijesnog serijala na rasporedu je u petak 25. studenog, a reprizu pretposljednje epizode u trajanju 50 minuta pogledajte u ponedjeljak u 18:05 sati na HTV2. Scenarij također potpisuje Božidar Domagoj Burić, kostimografiju Vjera Ivanković, scenografiju Ivan Ivan, dok su glavni producenti Miroslav Rezić i Miro Mioč.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.