Križevački puhači oduševili na Danima glazbe Ston

Gradski puhački orkestar Križevci prošli je vikend uspješno gostovao na Danima glazbe Ston koji se održavaju u sklopu Stonskog ljeta. Križevčani su se predstavili cjelovečernjim koncertom u petak te promenadnom svirkom i revijalnim nastupom u subotu pod ravnanjem maestra Marija Komazina, u sklopu međunarodnog festivala puhačkih orkestara “Ston 2011.” koji organiziraju HKUD Stoviš i Glazba Ston. Uzvratno je to gostovanje Glazbi Ston, kojoj su Križevci bili domaćin tijekom 3. Poohfesta u travnju 2009. godine.

Križevački je orkestar na cjelovečernjem koncertu najprije izveo tri koračnice – Radio Terme Laško, Crvena kola i Liberty Bell, a zatim popularne skladbe Blue Tango i Ross Roy. U drugom dijelu koncerta publiku su posebno oduševili potpurijem „The Blues Brothers Revue“ te izvedbom medleya „Santana – A Portrait“ i jazz standarda današnjice „Sing, Sing, Sing“. Svoj cjelovečernji koncert je dan prije Križevčana na stonskoj Placi održao i puhački orkestar Morahalom iz Mađarske, s kojima su također uspostavljeni prijateljski odnosi i dogovorena moguća razmjena gostovanja.

Subotnji večernji program bilo je središnje događanje međunarodnog festivala, koje je započelo zajedničkim nastupom triju orkestara na stonskoj Placi, kojima je ravnao kapelnik Glazbe Ston Dražen Laskač. Zatim je svaki od orkestara izveo kraći revijalni program, gdje je križevačka izvedba „Sing, Sing, Sing“ izmamila uzvike oduševljenja u publici i među članovima mađarskog orkestra. Vrijedi istaknuti sudjelovanje čak osam najmlađih članova križevačkog orkestra, kojima je ovo bilo prvo gostovanje, uz službeni nastup na ovogodišnjoj državnoj smotri. Posebno su oduševile solo izvedbe trinaestogodišnjeg Marka Čeredara na prvom saksofonu.

Domaćini iz Glazbe Ston i Hrvatskog kulturno umjetničkog društva Stoviš sve su festivalske izvođače iznenadili subotnjom večerom, pravom gozbom plodova mora, poput kamenica, dagnji, girica u marinadi i na grilu, salata i rižota od svježih morskih plodova te lokalnih maslina, pršuta, sira i vina, kao i organski uzgojenog povrća. Za desert su se nudile kroštule, tradicionalna pržena slastica na bazi rakije. Glazbeni dio večeri upotpunio je mladi sastav iz Metkovića zabavnim melodijama koje su izvodili na klarinetu, gitari, harmonici i kontrabasu.

Osim glazbenih nastupa i koncertiranja, Križevčani su imali prilike obići i turističke znamenitosti Stona, pa su ih tako domaćini poveli u razgledavanje Stonske solane, najstarije i najveće uopće sačuvane u Europi i moguće na svijetu, koja je još uvijek u funkciji. Ta je solana iz 14. stoljeća i glavni razlog izgradnje slavnih Stonskih zidina koje u duljini 5.5km povezuju Ston i Mali Ston. U obližnjim Ponikvama posjetila se poznata vinarija, a ljetno uživanje nastavljeno je na popularnoj pješčanoj plaži u uvali Prapratno. Ovim je gostovanjem križevački orkestar nakon ljetne stanke započeo novu sezonu koncerata i nastupa, od kojih je sljedeći već sutra ujutro na Strossmayerovom trgu povodom HAK-ove akcije sigurnosti u prometu.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.