Katedralni zbor promovira grad i domovinu u dalekoj Ukrajini

Članovi križevačkog Katedralnog zbora, koji djeluju u okrilju Grkokatoličke katedrale Presvete Trojice u Križevcima, nalaze se pred ponajvećim izazovom u svom dvogodišnjem postojanju. Večeras imaju generalnu probu na kojoj finaliziraju repertoar za nastupe u Ukrajini, kamo će u petak ujutro. Katedralci se, naime, odazivaju pozivu ukrajinskih Otaca bazilijanaca i prečasnog oca Milana Stipića, župnika u Radatovićima na Žumberku, ujedno počasnog člana zbora. Turneja uključuje gradove Užgorod, Lavov, posjet manastiru u Krehivu i grkokatoličkom svetištu Majke Božje u Zarvanici, poznatom i kao istočnoslavenski Lourdes.

Kako navodi zborovođa katedralac Ozren Bogdanović, u ukrajinskim gradovima pjevat će se svete liturije i mise po bizantskom obredu i održavati koncerti duhovne glazbe, a sve praćeno glazbom hrvatskih skladatelja i žumberačkim napjevima.

 

– Cilj je da na petodnevnoj turneji do 27. srpnja u Ukrajinu ponesemo što više onoga što imamo u svom gradu i domovini, kako bi dostojno predstavili Križevce i križevačku eparhiju, za koje je naše gostovanje u toj dalekoj zemlji veliki događaj – napominje Bogdanović, dodajući da je Ukrajina inače zemlja s najviše grkokatoličkih vjernika u svijetu – više od 5 milijuna, raspoređenih u osam biskupija s 14 biskupa. Ukrajinska grkokatolička crkva time je među najvećim katoličkim crkvama u Europi, a zapravo najveća katolička crkva koja se služi bizantsko-slavenskim obredom, te je izravno odgovorna papi u Vatikanu.

 

Vezano

Komentari su zatvoreni.