Đurđevo pod gorjanskom lipom 2011.

Po ne baš ugodnom vremenu, u utorak je u Gornjem gradu u organizaciji Gornjogradskog dobrotvornog i kulturnog društva “LIPA” održano tradicionalno Đurđevo pod gorjanskom lipom.
Zbog pomaka termina održavanja (s 23.4. na 26.4. zbog Uskrsa) što je palo na radni dan, kao i relativno lošeg vremena, odaziv učesnika je bio nešto manji nego prethodnih godina, ali oni vjerni ni ove godine nisu zakazali.

 

Svečana je povorka krenula od Vatrogasnog doma u Križevcima predvođena našim motoristima s barjakom “LIPE”, za njima Gradski puhački orkestar te mnogobrojna kulturno-umjetnička društva. Posebnu pozornost plijenile su naše mini-mažoretkinje sa svojim tetama uz pratnju roditelja. U paradnoj kočiji povorci se pridružio i gradonačelnik Branko Hrg u pratnji svoje ženske garde.

Po dolasku u Gornji grad pod gorjansku lipu, svečanost je mogla početi. Nakon što je orkestar izveo Lijepu našu, gostima i posjetiteljima se obratila predsjednica Gornjogradskog dobrotvornog i kulturnog drštva “LIPA” gospođa Branka Gold, a nakon nje i gradonačelnik, koji se osvrnuo na tradiciju održavanja Đurđeva pod gorjanskom lipom napomenuvši da je ta manifestacija preteča Križevačkog velikog spravišča.

Program je vodio Ottone Novosel, a prve su nastupile naše mini-mažoretkinje koje su izvele svoj program pod budnim okom dviju teta, dok su mame iz publike neumorno slikale.
Za njima je slijedio igrokaz “Zeleni Jura”, dječja igra usko vezana uz Đurđevo s odgovarajućom scenografijom koja uvijek izazove simpatije publike.


 

Redali su se dalje forkloraši, tamburaši, zborovi…, a posebno zapaženi nastup imala je učenica 7. razreda osnovne škole Matea Škrlec koja je izvela Hrvatsku budnicu. Premda joj je to bio prvi nastup u javnosti uz vidljivu tremu na početku, nakon briljantne izvedbe burni pljesak publike bio joj je nagrada i poticaj za daljnje uspjehe.

Zapaženi nastup imali su i Kalničani sa svojim igrokazom, pri čemu treba napomenuti da domaći autor priča domaću priču koju glume izvanredni domaći glumci njegujući pri tom izvorni kalnički govor. Još jedna potvrda da tradicija živi kroz govor i narodne mudrosti, a što se sve zajedno itekako uklapa u narodnu tradiciju Đurđeva pod gorjanskom lipom.

Svakako je nepravda nekoga izostaviti, jer svi su učesnici programa na neki način dali dio sebe u ostvarenju cjelokupnog programa pod lipom. Čekati svoj red za nastup, kad je vrijeme na granici pljuska, na svega 13 stupnjeva, a biti u tankoj košuljici od domaćega platna, ili nekom kostimiću primjerenijem ljetu, mogu samo entuzijasti, amateri širokog srca i plemenite duše. Mnogobrojni sati vježbanja, odricanja i nadanja za samo onaj trenutak kada će publika svojim pljeskom potvrditi – trud vam nije bio uzaludan.

U okviru svojih skromnih mogućnosti, “LIPA” je sve učesnike programa ponudila skromnom zakuskom uz zahvalnost za nastup i pozdrav – vidimo se dogodine opet.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.