HSS i HDZ se zainatili i uskratili nagradu promicatelju tehnike

Moje ili tvoje – Križevački velikani ispali žrtve političkih ‘dogovora’. Za Dan grada Križevaca očekivalo se da će povelja ići profesoru tehničkog, prijedlog ZTK-a. Prijedlog gradonačelnika bio je kazališni redatelj. Sad nagradu neće primiti nijedan

Za Dan grada Križevaca (24. travnja, koji se zbog Uskrsa obilježava 27. travnja) neće biti laureata nagrade za životno djelo, i to zato jer su se političari predomislili – u posljednji tren.

Odbor za dodjelu javnih priznanja pri Gradskom vijeću predložio je da tu titulu, uz koju se veže povelja i 23.037 kuna (tri prosječne hrvatske plaće) ponese Ante Starčević, profesor tehničke kulture i dugogodišnji njezin promicatelj, zaslužan za oblikovanje tehničkog i informatičkog uma mnogih naraštaja Križevčana. Njega je predložila Zajednice tehničke kulture, kojom predsjeda Ivan Knok, šef gradskog SDP-a.

Sve je već na odboru, doznajemo, bilo usuglašeno, ali se na Gradskom vijeću u srijedu odvio drukčiji rasplet – za to su bila šestorica vijećnika SDP-a, ali su iz vladajuće koalicije HSS-a, HDZ-a, HDSS-a, HSU-a i HSLS-a bili protiv i suzdržani te je prijedlog zbog izostanka potpore većine prisutnih ipak odbačen.
– Hrg je svoje nagovorio da ne glasaju za, iako su se neki već ranije složili, lobiralo se da se naš prijedlog spriječi – sumnja Knok, koji je, kurioziteta li, i predsjednik Odbora za priznanja.

Kaže da je tako ispalo jer odbor nije uvažio prijedlog gradonačelnika Branka Hrga (HSS) da nagradu dobije Boris Čataj, dugogodišnji kulturni aktivist i kazališni redatelj, zaslužan za održavanje modernog duha postavljanjem mnogih suvremenih komada u gradu.
– Na osnovi dokumentacije procijenili smo da Starčević više zaslužuje to priznanje jer je njegov doprinos kudikamo veći – veli Knok.

Iz gradske uprave nismo dobili komentar njegovih prozivki. Boris Čataj ipak će dobiti posebno priznanje gradonačelnika, na što, pak, Odbor nema moć odlučivanja. (VL)

Vezano

Komentari su zatvoreni.