Kombajn zamjenjuje i 80 berača, a sva je lanjska berba plaćena

KRIŽEVAČKA GRAŠEVINA Očekuje se da će prinos graševine i kraljevine u tri Badelova vinograda biti i bolji nego lani, a dnevno se strojno bere i 40 tona grožđa.

Iako su pripreme gotove i nešto je grožđa pobrano već potkraj prošlog tjedna, sezona berbe grožđa u križevačkim vinogradima na lokacijama u Greberancu, Širokom Brezju i Fajerovcu počela je u utorak. Rezultati su dobri s obzirom na vrijeme, ali i na to da je u vinogradima angažiran kombajn, stroj koji na dan radi 9 sati! Tom je metodom pobrano već više od 40 tona grožđa.
– Kombajn zamjenjuje i 80 ljudi i radi stvarno fenomenalno, već treću godinu – napominje Valent Skoković, voditelj proizvodnje Vinogradarstva Križevci u sklopu Badela 1862.

Kad je o planovima riječ, Skoković procjenjuje kako će prinos biti i bolji nego lani. Stanje grožđa je zadovoljavajuće, i graševina i kraljevina dobro se drže.
– Kiseline su oko 7,5 grama po litri, šećer od 15,5 do 16,5 posto, a kako će biti dalje vidjet ćemo jer nam berba završava tek za 20 dana. Radimo da budemo brži od botritisa – kaže voditelj.

Kako ljudska radna snaga u berbi grožđa sudjeluje na križevačkom području tek s desetak posto, Skoković je na pitanje kakva je situacija s njihovim honorarima samo kratko kazao da je njihova lanjska berba sva plaćena, ne želeći komentirati zašto tako nije na daruvarskom području, gdje Badel umjesto novca nakon godinu dana beračima nudi plaću u naturi. Doznajemo, međutim, da su i zaposlenicima Badela na ovom području plaće neredovite, što se pripisuje krizi u tvrtki. (VL)

Vezano

Komentari su zatvoreni.