‘Dijalog’ u potrazi za trima glumicama

Još uvijek traje javni poziv kazališne udruge “Dijalog” iz Križevaca za neprofitnim glumačkim angažmanom u predstavi “Tri sestre” Antona Pavloviča Čehova u režiji nagrađivanog kazališnog alternativca Borisa Čataja. Tri ženske osobe zainteresirane za uloge Olge, Maše i Irine trebaju se prijaviti elektroničkom poštom na redakcija@krizevci.info, a prema redateljevoj zamisli, bilo bi idealno da to budu profesorica violine ili glasovira do 35 godina starosti, profesorica teologije ili diplomirana katehistica do 30 godina te studentica filozofskog ili učiteljskog fakulteta.

Čehovljeva drama u četiri čina iz 1900. godine govori o životu tri sestre Prozorov negdje u ruskoj provinciji i njihovim čežnjama za Moskvom, koja u njihovim očima jedina pruža životne perspektive. Audicija, kao i glumačke probe, održavat će se u sobnom kazalištu “Nina Vavra” koje se nalazi na Strossmayerovom trgu u Križevcima, gdje je ujedno i sjedište udruge “Dijalog”. Riječ je o jednom od rijetkih sobnih kazališta u Europi, a sa svojih 14 mjesta u gledalištu manje je i od njemačkog kazališta kod Frankfurta za koje su se Nijemci svojedobno hvalili da je najmanje na svijetu. Smješteno je u ugodnom ambijentu osmerokutne sobe u prizemlju Doma mladih, nekadašnje križevačke sinagoge.

Kazališni redatelj Boris Čataj osnovao komorni teatar “Nina Vavra” još 1974. u Križevcima. Od kritike prozvan Beckettovim sljedbenikom te možda jedini s prostora bivše Jugoslavije koji postavlja Beckettove kratke drame, Čataj je višestruko nagrađivan na međunarodnom festivalu BRAMS – za najbolju režiju (“Come And Go”) 1977. godine, za najbolju predstavu festivala (“Ohio Impromptu”) 1986. te za dugogodišnje sustavno istraživanje Beckettove dramaturgije 1988. dok je godinu dana poslije ušao u žiri istog prestižnog festivala. Režirao je i realizirao niz javnih gradskih priredbi u Križevcima unazad nekoliko desetljeća, a s predstavama skupine “Dijalog” posljednje tri godine sudjeluje i na cjelomjesečnom Culture Shock Festivalu.

Vezano

Komentari su zatvoreni.