Proslava blagdana svetog Marka Križevčanina

KRIŽEVCI – Krajem kolovoza započet program obilježavanja blagdana svetog Marka Križevčanina polako se u njegovom rodnom gradu bliži središnjem danu. Uoči samog blagdana u ponedjeljak, organizatori iz dviju križevačkih župa, svete Ane te Majke Božje Koruške i svetoga Marka, smjestili su brojna duhovna, kulturna, sportska i zabavna događanja. Tako će sutra sportsku radionicu na križevačkim bazenima voditi proslavljeni sportaši Filip Ude, Gordan Kožulj i Branko Zorko, a pjevačku u Osnovnoj školi ‘Vladimir Nazor’ Jacques Houdek, Ivana Kindl i Lana Klingor.

Slikari amateri Križevačkog likovnog kruga počet će dvodnevnu likovnu koloniju, a djeca raditi anđele u Gradskoj knjižnici.U nedjeljno jutro bit će služene četiri svete mise u župnim crkvama, a poslijepodne pripada malonogometnoj reviji na Bukvićevom igralištu kod bazena, na kojoj će nastupiti brojne ekipe, od mlađih uzrasta NK ‘Križevaca’ do prve momčadi ‘Slaven Belupa’, te revijalnog susreta ekipa Grada Križevaca i Koprivničko–križevačke županije. Večernju misu u nedjelju će u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice predvoditi vladika križevački mons. Nikola Nino Kekić, a nakon mise kreće procesija sa svijećama do kapele svetog Marka na Gornjem gradu. Na Strossmayerovom trgu predviđen je glazbeni program, čiji će glavni događaj biti koncert Prljavog kazališta.

Na sam blagdan nebeskog zaštitnika Koprivničko-križevačke županije i Varaždinske biskupije, u Markovom gradu održat će se 9. državni susreti osoba s invaliditetom ‘Križevci 2009.’, te 4. susret udruga ‘Hrvatski domobran’. U 10 sati sudionici susreta okupit će se zajedno s brojnim Križevčanima i hodočasnicima u središtu grada, kod crkve svete Ane i poći na središnje događanje.
– Središnji događaj bit će sveta misa kod kapele svetoga Marka u nedjelju. Najprije će se u 10 sati formirati procesija kod crkve svete Ane i ona će ići prema Gornjem gradu, prema kapeli svetoga Marka, gdje će biti u 11 sati sveta misa koju će predvoditi naš kardinal, zagrebački nadbiskup Josip Bozanić, najavio je župnik u župi svete Ane, velečasni Krešimir Žinić.

Kardinal će nakon mise posjetiti sudionike susreta osoba s invaliditetom, a na blagdan svetoga Marka održat će se i 3. međužupanijski susret vjeronaučne mladeži, te navečer dva koncerta ozbiljne glazbe. Obilježavanje blagdana trećeg hrvatskog sveca u Križevcima će potrajati do 15. rujna.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.