Rado bi da i njihova djeca u školu odlaze autobusom

ŠKOLSTVO Roditelji osnovnoškolaca iz Deklešanca u Općini Gornja Rijeka
       
Od 250 učenika OŠ Sidonije Rubido Erdödy u Gornjoj Rijeci čak njih 160 iz okolnih sela razbacanih po obroncima planine Kalnik svakodnevno u školu i kući putuju školskim autobusom.

Zimi je teško
Međutim takvu pogodnost nema jedino 23 djece od prvog do osmog razreda iz sela Deklešanca podno vrha Maloga Kalnika i kule nekadašnje zloglasne Barbare Celjske, koji do škole pješače od dva i pol do tri kilometra. Tim je krajem u srednjem vijeku vladala Crna kraljica, a njezina se nekadašnja kula obnavlja u turističke svrhe.

Livada podno vrha planine postala je uzletište za križevačke i gostujuće letače paraglajdera, pa i selo time postaje sve poznatije. Deklešanec je inače najplodnije potkalničko selo s nekoliko višebrojnih obitelji kao što su Plak i Belani, a dovoljno je reći da je svaki peti od 150 stanovnika dijete, osnovnoškolac ili polaznik male škole.

Selo je stisnuto na planini i izloženije lošem vremenu, kiši, snijegu i hladnoći nego ostala gornjoriječka naselja, pa djeci, nerijetko i slabije odjevenoj, nije lako ujutro, još za mraka hodati do škole. U osmeročlanoj obitelji Višnje i Alana Plaka četiri su đaka, Božica, Mario, Valentina i Anamaria, a njihova je kuća na kraju sela gdje prestaje asfalt. Jedva su dočekali toplije dane i dolazak proljeća kada ne moraju do škole hodati po blatu i potocima vode koja se slijeva s planine.

– Rado bismo da se i naša djeca mogu voziti školskim autobusom jer nije nam svejedno što moraju hodati cestom, pa smo potpisali peticiju zajedno s drugim obiteljima, no od tada je već prošlo šest mjeseci, a prijevoza nema – kažu Plakovi.

Iz obitelji Plak, u kojoj je osmero djece, dolaze čak četiri đaka koji se nadaju brzom rješenju

Škola je tražila
Ravnatelj škole prof. Darko Zvonar potvrđuje da su potpisi roditelja djece iz Deklešanca priloženi županijskom uredu za prosvjetu uz plan potreba za organizirani prijevoz učenika.

– Nažalost Deklešanec je izvan mreže autobusnih linija, pa bi za prijevoz 23 osnovca i troje polaznika male škole trebalo uvesti poseban, manji autobus. Koliko mi je poznato, radili su se izračuni troškova, a konačnu odluku o prijevozu donosi Koprivničko-križevačka županija – ističe ravnatelj škole u Gornjoj Rijeci. Općina Gornja Rijeka je također pokušala naći rješenje za prijevoz djece iz Deklešanca i o toj mogućnosti se razgovaralo i s jednim privatnim autoprijevoznikom s toga područja.

– On, razumljivo, traži svoju računicu s obzirom na to da bi trebao biti na raspolaganju gotovo cijeli dan – kazala nam je jučer načelnica općine Štefica Tukša. Ona smatra da bi možda mogla pomoći i Koprivničko-križevačka županija, te da bi i roditelji mogli dijelom sufinancirati školski autobus. Župan Darko Koren kazao nam je da nije upoznat s tim slučajem, ali da će se osobno zauzeti da se nađe određeno rješenje i pomogne učenicima putnicima iz Deklešanca da sretno stižu do škole i natrag kući.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.