Planinarski izlet na Petzeck


 Na jednoj od prošlogodišnjih aktivnosti članova PD Kalnik iz Križevaca, 5. srpnja 2008. popeli smo se na najviši vrh planinarske skupine Schober u nacionalnom parku Visoke Ture u Austriji, Petzeck (nadmorske visine 3283).

Krenuli smo u noćnim satima iz Zagreba (01:30) i u mjesto Mortschach (Austrija) stigli oko 06:00. Odlučili smo preskočiti spavanje tu noć, što nije baš svima najbolje leglo! Prema vrhu Petzeck krenuli smo oko 09:00 sati iz doline Wangenitz (visina 1371, neposredno pokraj mjesta Mortschach). Nakon tri i pol sata uspona stižemo do planinarskog doma Wangenitzsee na 2501 metar.

Pošto prošlu noć nismo spavali, odlučili smo prema vrhu krenuti oko 14:00 sati ne bismo li do onda uspjeli uhvatiti malo sna. Planinarski dom je dobio naziv prema velikom ledenjačkom jezeru Wangenitz koje se nalazi neposredno pokraj doma. No, doslovno smo uhvatili tek malo sna – spavali smo tek sat-sat i pol, obukli se i nakon toga uputili prema vrhu.

Nakon 3 sata uspona od planinarskog doma stižemo na vrh Petzeck (3283). Do vrha smo imali i dijelova pod snijegom, ali najveći dio uspona je u suhoj stijeni. Uspon nije tehnički zahtjevan, ali zbog naše neprospavane noći, ali i same visine iznad tri tisuće metara uspon nam je bio daleko teži i zahtjevniji. Na vrhu slikanje i malo ljenčarenja i nakon toga 2,5-satni silazak do doma i zasluženi odmor.


Sutradan silazak do automobila i povratak kućama. Na povratku smo posjetili "alpski" gradić Lienz. Lienz je veliko turističko središte ovog dijela Visokih Tura i u njegovoj blizini ima puno skijaških staza, ali i vrhova preko 3000 metara koji su izazov velikom broju planinara i alpinista iz cijeloga svijeta.


Na vrh Petzeck (3283) popeli smo se svi koji smo krenuli u njegovo "osvajanje". Grupu su činili planinari  iz skoro cijele Lijepe naše (troje Križevčana, članova PD Kalnik: Ivana Horvat, Mario Ferenčak i Ivica Picig te planinari iz Đakova, Splita, Biograda n/m, Nove Gradiške, Zagreba, Varaždina) i jedan planinar iz Livna (BiH).

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.