Osam godina zatvora za ubojstvo zbog poniženja

-Prihvaćam da ste bili u afektu, prepadnuti i poniženi i osramoćeni jer vas je napao mlađi čovjek, no lišiti nekoga života zbog neugode je neprihvatljivo – tako je Krešimir Kraljic, predsjednik Sudskog vijeća na Županijskom sudu u Koprivnici poručio Tomi Novkoviću (67), izričući mu presudu od 8 godina zatvora, zbog ubojstva Tomislava Petranovića (45), 22. lipnja oko 20 sati u Križevcima.
Novković je osuđen po obje točke optužnice – ubojstva i dovođenja u opasnost ljudi i imovine općeopasnom radnjom, jer je te nedjelje hicima iz pištolja s leđa ustrijelio Petranovića, te umalo ozlijedio još dvije osobe koje su se našle u dvorištu obiteljske kuće.

Tragičnom činu prethodila je svađa i fizički obračun zbog ostataka Novkovićeve žetve ječma na uličnom putu. Petranović je starijega izudarao i nanio mu ozljede glave i uha, na što je Novković otišao kući po pištolj i s tri metka ubio Petranovića, koji je u bijegu nije uspio preći žičanu ogradu do svoje kuće.

Županijska državna odvjetnica Irma Bagarić istakla je da je Novković bio motiviran željom da ubije jer se time oslobodio sile koja ga je tištila jer je dobio batina, dok je branitelj Veljko Miljević inizistirao na tvrdnji da je njegov branjenik bio “smanjeno ubrojiv u znatnoj mjeri”.

Smatra da su i vještaci ustanovili da je bio u stanju sužene svijesti i da je zbog toga, potaknut i ozljedama glave i uha koje mu je nanio mlađi i jači čovjek, reagirao u afektu, što je tipično za starijeg čovjeka.


Sud je odbacio nastojanje da ga se kazni zbog ubojstva na mah i ocijenilo da je svako ubojstvo počinjeno u afektu, osim ako to nisu profesionalni i plaćeni ubojice.

– Cijenim Vašu starost i činjenicu da ste bili uvrijeđeni jer ste bili fizički napadnuti, no od vremena kad ste to doživjeli do samog buojstva prošlo je predugo vremena da bi bilo ubojstvo na mah. Činjenica je da je Petranović od vas bježao kad ste ga gađali, umjesto da ste ga samo prekorili riječima – dodao je Kraljic.

Čuvši presudu Tomo Novković je izustio da to nije prava istina i da nije bilo tako. Osvrnuo se zapravo na svoju obranu izrečenu na ročištu 15. prosinca, kad je tvrdio da je na njega prvi iz pištolja zapucao ubijeni, sjedeći u dvorištu, a nakon čega se on dohvatio pištolja kad je Petranovića lupio po ruci drvenom letvom, te potom uzvratio s tri hica prema Petranoviću, koji je već bježao prema svome dvorištu.

U jedinstvenu kaznu od osam godina zatvora Novkoviću je ubrojen i pritvor od 22. lipnja, a dužan je platiti troškove suda i vještaka, te obeštetiti obitelj ubijenoga.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.