Ukrao kalež jer je poželio iz njega piti!

Počinitelj koji je u noći sa subote na nedjelju oko 0.30 sati ušao u grokatoličku katedralu Presvetog Trojstva u Križevcima, iz koje je ukrao kalež, ikonu Bogorodice, dvije plitice zlatne boje i pokrivač za kalež, učinio je to, može se reći, za vlastite potrebe! Križevačka je policija naime, nakon provedene kriminalističke obrade nad 37-godišnjim Križevčaninom privedenim zbog provale i krađe u katedrali, ustanovila da je, kako im je priznao, kalež ukrao da bi iz njega pio vino, dok bi sliku postavio kao kućni ukras.

On je inače u dvorište crkve zašao zahvaljujući otvorenim vratima, koja slučajno nisu bila zaključana, obzirom da se protekli tjedan u katedrali i susjednom sjedištu Vjerskog pokreta Djelo Marijino – Pokret fokolara održavao duhovni seminar.

Počinitelj se tada iz dvorišta uputio u stražnji dio katedrale da bi dospio do prostorije koja služi kao kapelica. Ona je također bila otključana…

Iz nje je sa stola i zida uzeo spomenute obredne predmete i vratio se istim putem, no susreo se s policajcima, kojima je, neslužbeno doznajemo, netko dojavio što se zbiva. Počinitelj tada nije imao kuda pa je “blago” ispustio iz ruku i završio s lisičinama…

Sestra Zinovija Kolić iz reda bazilijanki koje borave u Križevcima i slove kao čuvarice katedrale, bila je zatečena viješću o provali.

Opisala nam je kako je zapravo lako s dvorišne strane ući u katedralu, istaknuvši da je prava sreća što kradljivac nije ušao u sakristiju i pred oltar, gdje su neprocjenjive ikone.

Od svećenika Mihajla Simunovića doznajemo pak da je riječ o njihovoj staroj “mušteriji”, koja je već znala zalaziti u dvorište i šuljati se oko biskupskog dvora.
Policija je priopćila da je u vrijeme ove “grešne” radnje počinitelj bio alkoholiziran i da je već ranije evidentiran zbog sličnih kaznenih djela, dok neki izvori spominju da se radi o G.P., koji je bio i u ratu.

Ukradeni kalež, ikona i plitice, nevelike materijalne vrijednosti, vraćeni su u crkvu, u čijem se biskupskom dvoru inače nalazi i vrijedna knjižnica s inkunabulama i drugom višestoljetnom književnom i kulturnom građom.

Ova krađa upućuje na potrebu, kazuje Zinovija Kolić, da se u interijer katedrale uvede i videonadzor.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.