Nova kreditna linija za poduzetnike, ali uz jamstva povrata

Iako Koprivničko-križevačka županija početkom godine nije ušla u program kreditiranja pod nazivom ‘Lokalni projekti razvoja’, na posljednjoj sjednici županijskog Poglavarstva ipak je odlučeno da se pridruži tom programu poticanja poduzetništva Ministarstva gospodarstva.

 

Naime, uvjeti za korisnike kredita sada su bitno izmijenjeni, da se ne bi događalo ono što je bio čest slučaj u kreditnim linijama za primjerice žene ili mlade poduzetnike, pojasnio je župan Darko Koren.
– Jednostavno nismo si mogli dozvoliti takav jedan neodgovorni pristup u smislu da korisnici tih kreditnih linija ničime zapravo ne garantiraju povrat tih sredstava, teret tog povrata je najčešće zapravo padao na Županiju, odnosno mi smo tada u suradnji s odvjetnikom i sa bankama morali te dugove, da tak velim, ovako malo grubo, utjerivati, što baš nije popularno kad govorimo o poticanju poduzetništa.

U razgovorima s dužnosnicima Ministarstva gospodarstva uspjelo se sporne dijelove programa izmijeniti, u čemu je svakako pripomogla i sadašnja ravnateljica Uprave za malo gospodarstvo Tihana Kraljić, bivša ravnateljica Razvojne agencije Podravine i Prigorja.
– Sada svaki korisnik tog kredita, konzument, mora garantirati povrat tog kredita vlastitom imovinom ili jamcima, rekao je župan Koren.

Konkretno, ako je kredit veći od 100.000 kuna bit će potrebna hipoteka na nekretnine korisnika, a do tog iznosa bit će dovoljni jamci. Kreditni fond, do čijeg je iskorištenja natječaj po programu ‘Lokalni projekti razvoja – mikrokreditiranje’ otvoren, iznosi 5 milijuna kuna i udružile su ga četiri poslovne banke.

Najniži iznos kredita je 35.000, a najviši 200.000 kuna,rok otplate do 5 godina, uz poček do jedne, i ono najvažnije, kamatna stopa, koja je nepromjenjiva, iznosi 7%, od čega će Županija pokriti 2 a država 1%. Stoga, zaključio je župan Koren.
– Usudim se reći da opet imamo jednu povoljnu kreditnu liniju za male i mlade poduzetnike na  zadovoljstvo njih ali i nas, ako to sve skupa bude onako kako mi zamišljamo, a ja vjerujem da uz ove mjere predostrožnosti koje smo uveli – da i bude.

Slijedi potpisivanje ugovora s bankama i Ministarstvom gospodarstva, te raspisivanje javnog poziva poduzetnicima, pa bi kreditna linija mogla krenuti već krajem kolovoza.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.