Pobijedili svi koji su izdržali i stigli na cilj

Staza ovogodišnjeg, 3. izdanja Off road kupa Križevci, natjecanja terenskih automobila u šumskim i gorskim predjelima Apatovca, bila je lakša nego lani, barem su tako kazali u Offroad klubu Križevci, organizatoru kupa koji je u subotu i nedjelju okupio 28 momčadi iz Hrvatske, Slovenije i Njemačke.

Razlog manjoj zahtjevnosti staze, kaže predsjednik kluba Jadranko Kovač, je vrućina i ljetne temperature.
"Nismo željeli da se auti pregrijavaju i previše se troše" – rekao je.

No, “lakoća” staze ne znači i jednostavnost njenog prolaska, jer su terenci u subotu i nedjelju prolazili i do 35 kilometara šumskog terena, kojeg bi teško i pješaci mogli savladati. Tako je skoro dolazilo i do prevrtanja vozila a često su pod punim opterećenjem bila i vitla za izvlačenje iz graba. To je neobičnije da su nakon takvih višesatnih vožnji u ekstremnim uvjetima razlike pri dolasku vozila na cilj svega – dvije-tri minute.

"Za uspješnu vožnju nije bitan samo auto, koji može biti snage od 120 do čak 400 konjskih snaga, već su ostala dva elementa vozač i suvozač, čije je snalaženje često presudno, a pobjednici su svi koji dođu na cilj" – objašnjava Kovač.

Sudjelovanje na offroad, ‘vancestovnim’ utrkama, ‘naporno’ je i za novčanik, jer održavanje vozila za 11-12 godišjih utrka košta i 60.000 kuna, zbog mijenjanja rezervnih dijelova. Iako se mogu i registrirati za vožnju ‘običnom’ cestom, ovim terenskim vozilima ipak bolje leži priroda.

Da je ona, sa cjelokupnom organizacijom utrke, u Apatovcu offroadašima neponovljiva potvrđuju i sudionici iz brojnih istarskih klubova te momčad iz Njemačke, koja je samo zbog ove utrke došla u Hrvatsku na putu prema Italiji.

Kovač napominje da je u sezoni godišnjih odmora još veći uspjeh dovesti toliko momčadi i ponuditi im prikladni ambijent u divljini. Žalosti ga međutim činjenica što, unatoč podršci Grada Križevaca i županije, na startu utrke pred križevačkim bazenima nije više građana došlo vidjeti ove ekstremne sportaše.

Oni koji su potegli do Apatovca mogli su čak i sjesti u kabinu terenca i u pratnji vještih vozača iskusiti strast krčenja nepreglednih puteva.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.