Tuča opet poharala ljetinu i ubijala miševe

Drugi put u samo tjedan dana olujno nevrijeme praćeno jakim vjetrom i tučom veličine šljiva pogodilo je jučer oko 21.30 sati općinu Kalnik i uništilo preostale stare vinograde i mlade nasade loze koji su nekim čudom ostali pošteđeni u prošlotjednom nevremenu.
"Sada se zbilja nemamo više čemu nadati jer ove jeseni nećemo imati što brati. Što nije potuklo prvo nevrijeme, sada je stradalo do kraja – oko četiri hektara na dva polja pšenice i 1600 trsova rajnskog rizlinga i graševine" – jadan je bio Vilim Car iz Borja.

Ponovno su stradali i vinogradi Ivana Šafrana te Velimira Bogdanovića, članova križevačke udruge vinara i vinogradara Bilikum, kao i brojnih mještana i vikendaša. Ovaj put oluja se spustila s planinskog grebena u nizinu, sve do Mikovca i zaselaka u susjednoj općini Sveti Petar Orehovec te podno kalničkoga sela Šoprona.

Led nošen vjetrom pokosio je ječam koji vlasnici nisu stigli požeti te polja kukuruza. Snažnu oluju i ledeno bombardiranje nisu preživjeli brojni poljski miševi. S razmjerima novih šteta upoznao se jučer koprivničko-križevački župan Darko Koren, koji je obišao polja i vinograde s Božidarom Kovačićem, načelnikom Općine Kalnik.
"Radi se o katastrofalnim, višemilijunskim štetama, posebno na mladim vinogradima, koji neće roditi još koju godinu, a u čije su nasade vinogradari uložili znatan novac uz subvencije grada, županije i države. Očekujem i stvarne procjene posljedica obaju nevremena, koje će provesti povjerenstva, iako znamo da se vlasnicima nakon odluke Hrvatskog sabora može nadoknaditi tek manji dio šteta" – kazao je Koren.

O posljedicama novog nevremena obavijestio je i ministra Božidara Pankretića i Krešimira Kuterovca, državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Posljedice sinoćnje oluje bile su vidljive još jučer prijepodne i na cesti između Ivanca Križevačkog i Donje Glogovnice zbog debelog mulja koji je ostao nakon blatne bujice. Cestari su imali pune ruke posla da lopatama i strojevima očiste cestu. Blatna bujica preksinoć se s obližnjeg brijega spustila preko ceste u garažu i gospodarske zgrade obitelji Josipa Važanića u Donjoj Glogovnici.

"Voda je nahrupila iznenada i morali smo spašavati svinje u kocu da se ne utope. Na sreću, pomogli su nam susjedi i profesionalni vatrogasci iz Križevaca" – pripovijeda Važanić, koji je danas s mukom čistio od blata prizemlje kuće i gospodarske zgrade.
Osim njemu, križevački su vatrogasci iz javne gradske postrojbe protekle su noći uklanjali zapaljeno srušeno stablo s trafostanice na Bjelovarskoj cesti, stablo koje se srušilo na automobil u Gornjim Vinama, te stablo srušeno pred ugostiteljskim lokalom u Gušćerovcu.

Odlukom župana Darka Korena proglašeno je stanje elementarne nepogode u 11 jedinica lokalne samouprave stradalih od nevremena 17. lipnja, i to na području gradova Koprivnice i Križevaca te u općinama Novigrad Podravski, Kalnik, Koprivnički Bregi, Sveti Petar Orehovec, Sokolovac, Molve, Virje, Gornja Rijeka i Rasinja. Ocijenjeno je da poljoprivredni proizvođači nisu u mogućnosti sami sanirati štete na poljoprivrednim kulturama. Županijsko povjerenstvo za procjenu pripremit će izvješće prema podacima gradskih i općinskih povjerenstava. Štete se izračunavaju prema posebnoj metodologiji na osnovi cijena i trogodišnjeg prinosa pojedinih kultura Državnog povjerenstva za elementarne nepogode.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.