Purgere i šljivare pomirili vrijedni resursi

Druga večer spelancije 41. križevačkog velikog spravišča bila je u znaku dogovaranja braka kalničkog mladića Julčeka plemenitog Frfuleka i purgerice, križevačke djevojke Matilde zvane Tilčike Hrenjezičković. Njih dvoje oličenje su mirenja Kalničana koji su sinoć došli u grad predvođeni kalničkim kaštelanom s purgerima Križevčanima čiji je magištrat predstavljao varoški sudec.

Pomirba je sporazum koji ima ekonomsku pozadinu, budući obje strane imaju interesa – kaštelan i njegova svita htjeli bi da im križevački obrtnici izrađuju tekstilne i druge obrtničke proizvode, a varoški sudec i purgeri bi od Kalničana željeli probati pravo kvalitetno vino, a ne ono "ciknuto".

Sinoćnja je izvedba tako prošla u dogovaranju i pregovaranju o trampi i budućim gospodarskim odnosima, a kao zalog suradnji predloženo je vjenčanje.

No, mladi se ne daju tako lako, pa se Tilčika žali da ne bi željela ići na selo gdje ima i divljih zvijeri, iako se hvali da bi mužeku kuhala i pekla kolače, a Julček da neće staru curu, iako je od njenog oca dobio 20 "cvanciga", pa kesu s novcima trpa u vlastitu "kesu".

Pripreme za vjenčanje tekle su u međusobnim podmetanjima i hvaljenjima, a da sve bude po "paragraflinima" brinuli su se notarijuš i njegov pripravnik, koji je vodio bilješke.

Publici je stvari tumačio Petrica Kerempuh u ulozi naratora i branitelja interesa puka, a da sve ipak protekne u dobrom raspoloženju brinuo je fiškuš Ruda, dolijevajući kapljice apatovečke vode koju posebno vole Kalničani, u kupice vina kojeg vole Križevčani. Djed Luka kao najmudriji među svitom podržavao je što skoriju pomirbu jer mu je bilo stalo da pije "gemištec koji tak lepo muzira".

Kao novost u jučerašnjoj pomirbi ističe se predstavljanje djevojačke garde koja će večeras na vjenčanju čuvati vrlo važnoga gosta. Zajedno s mladencima, njihovim obiteljima i pratnjom braku i pomirbi nazdravilo je nekoliko stotina gostiju u publici, držeći tako najveću zdravicu u Križevcima i okolici.

Uz pratnju tamburaša i članova KUD-a Prigorje, purgeri i šljivari su zaplesali i otpjevali "Križevačko spravišče". Petrica Kerempuh kao narodni fiškal izrazio je sumnju u cijelu stvar najavivši večerašnji rasplet situacije.

Spelancija u subotnju prohladnu večer završila je "zamrznutim" prizorom svih sudionika kako bi se oslikala situacija između dviju suprotstavljenih a opet pomirenih strana.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.