Teknologija narodu: I ja pišem za Križevci.info


Prošlog mjeseca je proslavljena 3. godišnjica djelovanja nezavisnog gradskog portala Križevci.info, uz slatku tortu, dobru glazbu i lijepe želje. Tijekom travnja je također statistika posjećenosti portala iznosila oko 1500 posjeta dnevno, a broj mjesečnih klikova uskoro će dosegnuti 5 milijuna. Zasigurno najčitaniji gradski portal, jedini s autorskim štihom i dahom nezavisnosti, ponekad i kontroverze, međutim još uvijek nije mjesto pronalaska svih informacija i osvrta o aktualnim događajima koje sami građani smatraju bitnima. Razlog tome je, kao i u vrijeme dok smo osnivali Križevci.info, u manjku raspoloživih ljudskih resursa.


Iako su vjerni čitatelji već upoznati s time, treba još jednom istaknuti da je portal Križevci.info u potpunosti neprofitni medijski proizvod križevačke udruge P.O.I.N.T. Ako ćemo nakratko otići tri godine unazad, u vrijeme kad su se medijski napisi o Križevcima čitali uglavnom u regionalnim izdanjima nacionalnih tiskanih dnevnika, kad nije postojao lokalni mjesečnik, a za Križevce se na nacionalnoj televiziji moglo čuti najviše u kontekstu štatuta i bilikuma, motivi zašto je desetak mladih ljudi pokrenulo ovaj portal mogu se jasno naslutiti.


Od tada Križevci.info svakodnevno objavljuju vijesti, najave, kolumne i osvrte, doduše nestalnom dinamikom, ali s tempom u porastu broja članaka dnevno. Relevantnost i utjecaj kao lokalni medij gradili smo i gradimo pravodobnim i točnim informiranjem te objektivnom kritikom s jedne strane, i medijskom podrškom vlastitih i drugih hvalevrijednih socijalnih i kulturnih inicijativa s druge strane, poput humanitarne akcije FIVE4KIDS ili projekta Culture Shock Festivala. Svjesni da kao neprofitni projekt imamo svoja ograničenja, od samih početaka pozivamo na suradnju pojedince i skupine iz lokalne zajednice.


Tko su potencijalni suradnici križevačkog portala? Svi slobodnomisleći pojedinci koji pisanom riječju, ili tek dojavom i fotografijom žele informirati sugrađane, bilo da se radi o novinarskim grupama srednjoškolaca sa svojim profesori(ca)ma hrvatskog jezika ili pak naprednim osnovnoškolcima te inspiriranim studentima. Križevci.info doduše nije u mogućnosti, poput nekih razvikanih nacionalnih dnevnika i portala, za vijest ili fotku poslanu u redakciju isplatiti po nekoliko stotina kuna. Umjesto toga, jednostavno nudimo osjećaj zadovoljstva učinjenim i "trenutak slave" s vašim potpisom ispod teksta ili slike na naslovnici. A onu istinsku korist možete i sami prepoznati kao informirani čitatelji.


Jedna od posebnosti ovog internetskog medija jest davanje prostora događajima, važnim za same Križevce i njegove žitelje, koji nisu usko vezani samo uz politiku i gospodarstvo, već predstavljaju kulturnu produkciju grada. To su mahom vizualno bogati prilozi o koncertima, predstavama i različite zanimljivosti specifične za mlade koji su, iskreno, najprije prihvatili ovaj vid informiranja, pa onda o tome educirali i starije. Čitatelji također imaju priliku osjetiti brzinu reagiranja redakcije portala po događaju, kad se npr. tijekom parlamentarnih izbora prošle godine svakih par sati javljalo o odazivu birača.


Velika prednost interaktivnog medija, poput Web portala, nad tradicionalnim, jest upravo u tome što na svaku objavljenu vijest čitatelj može u svakom trenutku reagirati, komentirati ju, pohvaliti ili kritizirati. Takva neposredna povratna veza otvara ogroman prostor za nove ideje i prijedloge za boljitak života u lokalnoj zajednici, daje čitatelju osjećaj da i sam sudjeluje u kreiranju javnog mnijenja, da se i njegovo mišljenje uvažava. Stoga, obratite se s povjerenjem na adresu redakcija@krizevci.info.


I za kraj, kratko objašnjenje zašto je ovaj tekst objavljen baš u kolumni Teknologija narodu. Kao portal temeljen na open-source softveru, odnosno ostvaren besplatnim tehnologijama, te dnevno održavan, ažuriran i dograđivan zahvaljujući valjda bezgraničnom volonterizmu P.O.I.N.T.-ovaca, upravo Križevci.info počiva na pravu građana na informacije te na slobodi i nezavisnosti jednog lokalnog medija. Preuzmite dio javne odgovornosti i budite i vi dio ove medijske platforme za bolje Križevce!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.