Izviđači okupirali bivšu križevačku vojarnu


Prostor unutar bivše vojarne Ban Stjepan Lacković u Križevcima od jučer je pretvoren u logor, gdje umjesto vojnika s puškom u odorama borave izviđači oboružani čvorovima i signalnim zastavicama. Djeca, mladi i odrasli, njih više od 1500 iz cijele zemlje, okupljeno je naime na 5. zborovanju izviđača Hrvatske, jednom od najvažnijih događanja za pripadnike skautske organizacije u nas.


Za ovogodišnji središnji događaj u Križevcima pobrinuo se križevački Odred izviđača Kalnik, kojemu je u pohode došlo oko 40 odreda iz Dalmacije, Slavonije, Zagorja i središnje Hrvatske.
Zborovanje je otvoreno današnjim podizanjem državnog barjaka i barjaka Saveza izviđača, te u prisutnosti predstavnika gradskih i županijskih vlasti, izaslanika državnih ministarstava i Saveza izviđača Hrvatske.


Četama iz svih hrvatskih krajeva dobrodošlicu su tako izrazili gradonačelnik Branko Hrg, koprivničko-križevački župan Darko Koren i državni tajnik u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Stjepan Adanić, poručivši da se kao pripadnici najmasovnije organizacije civilnog društva ugodno osjećaju, dobro provedu i zapamte boravak ovaj vikend u Križevcima.

"Moto zborovanja u Križevcima je (Do)živimo dah prošlosti, koji će se sudionicima nastojati dočarati kroz stare igre i duh izviđaštva, kaže starješina Kalnika Stjepan Vrhovec.

Nacionalna izvđačka fešta započela je već po službenom otvorenju, koreografijom križevačkih mažoretkinja i obilaskom grada.

Od ukupno 30 igara održavaju se igre najmlađih – poletaraca i pčelica, kao što su trčanje u vreći, orijentacijski kros po cijelom gradu i druge.
Podizanje i rušenje šatora za što manje vremena, sastavljanje čvorova i signalizacija zastavom i morzeovom abecedom su discipline izviđačke olimpijade u kojoj je također danas bilo važno sudjelovati. Na poligonu u vojarni bit će i paljenje vatre i cijepanje drva, dok će se sportske igre održavati na igralištima gimnazije.


Uz izviđački tabor tradicionalna logorska atmosfera večeras će biti postignuta i paljenjem logorske vatre, oko kojee će se svi moći okupiti i veseliti. Gosti će se upoznati i s običajima spelancije po Križevačkim štatutima, dok je spektakl zajamčen i velikim vatrometom.


Tin Vrhovec i Gorana Katalenić kao domaćini iz Kalnika ističu kako je organizacija zborovanja izuzetno zahtjevna, pogotovo jer su za svaku zamisao u prostoru unutar vojarne morali tražiti posebne dozvole.


Svi sudionici, od pčelica, poletaraca, do izviđača i brđana spavaju u šatorima postavljenima u šumarku oko glavne zgrade vojarne, dok će oni koji će to htjeti noć provesti u čvrstom objektu.


"Za ostvarenje zborovanja u Križevcima mnogo je pomogao sam Grad, što i ne čudi obzirom da je i gradonačelnik Branko Hrg dugo bio aktivan u izviđačkom pokretu, a dodatne "ruke" dali su i odredi iz Koprivnice, Krapine i Đurđevca.


"Cilj je da cijeli grad danas i sutra zaživi te da i sami gosti iz drugih krajeva upoznaju prošlost i kulturu Križevaca, ističe G. Katalenić. Križevčani vjeruju da će se kolege iz Hrvatske ovdje ugodno provesti i uz izviđački pozdrav "Budi pripravan" usvojiti nove vrijednosti druženja i zaštite prirode. U logoru u vojarni jede se vojničko-izviđačka hrana, a sutra je podjela medalja i zahvalnica svim odredima.

Vezano

Komentari su zatvoreni.