Spravišču utanačen drugi vikend lipnja


Turistička manifestacija Križevačko veliko spravišče, koja se ove godine u Križevcima ima održati 41. put, bit će od 13. do 15. lipnja, u terminu drugog vikenda lipnja, kako je bilo predviđeno još lani i što je zacrtano i u županijskoj turističkoj brošuri za 2008. To je na ovotjednoj sjednici odlučilo gradsko Turističko vijeće, čime je srušen prijedlog nekolicine da se Spraviše pomakne, tj. vrati na prvi vikend lipnja od 6. do 8. lipnja, da se ne bi “sudaralo” s Terezijanom, koja se, također od 13. lipnja, odigrava u Bjelovaru.


Iza takvog prijedloga o uranjenom Spravišču navodno je stajala direktorica Turističkog ureda Vlasta Kliček i član organizacijskog odbora 40. Spravišča, pročelnik Darko Masnec, tvrdeći da bi zbog poklapanja termina izgubili i dio posjetitelja koji ovamo navraćaju iz Bjelovara. No V. Kliček kaže da za to, otkad joj je na lanjskom, jubilarnom 40. Spravišu smanjena uloga u organizaciji, nije nadležna. U svojoj izjavi, ipak, dijelom otkriva da je bliska takvoj namjeri:
"U 30 godina bilo je nepisano pravilo da između naših spelancija i Terezijane postoji razmak, a sad su se one poklopile, što dosad nije bio slučaj.

Zadržavanjem Spravišča usred lipnja, što je utanačeno prošle godine, kada je i napomenuto da će tako biti stalno, reklo bi se – dok bude i Spravišča, laknulo je i Gradskom puhačkom orkestru i Udruzi vinara i vinogradara Bilikum. Oni su od prošlog tjedna kad je lansirana zamisao o promjeni vremena održavanja bili gotovo izvan sebe, jer su i jedni i drugi već poodmakli s pripremama za glazbeni POOHFest i Županijsku izložbu vina, obzirom da su i inozemnim sudionicima slali pozivnice s reklamom da ih u Križevcima čeka tri dana pučkog veselja.


Spelancije križevačkih purgera i kalničkih šljivara bit će, doznajemo, na lanjskom mjestu pod crkvom svetog Križa, a organizatori pripremaju i neka iznenađenja, o kojima se zasad malo zna. Zanimljivo je da će Turistička zajednica i njen ured ponovno voditi dio riječi u provođenju i spravljanju aktivnosti.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.