Krijesovima prkosili uskrsnoj kiši


Uskrsni običaji paljenja krijesova, odnosno vuzmica u Križevcima i selima potkalničkog Prigorja nastavili su se jučer, unatoč kiši i mjestimičnom snijegu. U svim selima i zaselcima na planini Kalnik i pod njom mladi su za Uskrs podigli desetak i više metara visoke vuzmice od cjepanica, granja i loze koje su palili u nedjelju navečer.
No, uza svoje su krijesove probdjele noćne straže kako im netko iz susjednog sela ne bi prije vremena potpalio vatru i time uništio višetjedni trud i muku u sakupljanju drva i gradnji vuzmica.


U Gornjoj Rijeci su vuzmicu na brijegu Bela gorica iznad mjesta pripremili članovi Udruge potkalničkih plemenitaša koji paljenje krijesa i druženje uz vatru žele pretvoriti i u turističko događanje za goste iz drugih krajeva.

Otkako su u samom gradu Križevcima profesionalni vatrogasci prestali s postavljanjem vuzmice na livadi kod Vatrogasnog doma, s tim su običajem započeli stanovnici Zagorske ulice i Gornjogradskog dobrotvornog i kulturnog društva "Lipa" paleći krijes visok 14 m, ponad kapelice sv. Vurija u Greberancu.

Iako su kiša i hladno vrijeme narušili ugođaj, paljenje vuzmica je ipak privuklo mještane i građane Križevaca.

Vezano

Komentari su zatvoreni.