Cijela varoš nazdravila pomirbi purgera i šljivara

Prihvativši ponudu magištrata, kalnički kaštelan i njegova svita sišli su jučer s brda i došli u grad na Spravišče pomiriti se s purgerima. Predstavnik šljivara sa sobom je poveo i sina Julčeka Frfuleka ne bi li ga oženio za bogatu kćer varoškog suca, Matildu Tilčiku Hren-Ježičković.

Otkad su zavladali Štatuti, purgeri su se zaželjeli mira i odlučili prekinuti neprijateljstvo s Kalničanima, ponosnim plemenitašima koji se tom titulom kite još od Bele IV.

U iskrene namjere građana za pomirbom s drva nad pozornicom posumnjao je vickavi Petrica Kerempuh, koji smatra da je razlog pomirbe tek želja za pijenjem kalničkog vina. Kalničani nisu ispali naivni već su za vino koje su donijeli tražili ruku kćeri kalničkog kaštelana, što je dovelo do komičnog zapleta. I s jedne i s druge strane javljali su se svakakvi zahtjevi, pogađalo se o uvjetima ženidbe i kakve će biti bračne dužnosti djece – nestašnog plemenitog Julčeka i na selski život nespremne gradske djevojke Tilčike.

I očevi i majke bili su dugoga i sočnoga jezika, kako i ne bi kad su fiškuši bili na razini zadatka pazeći da čaše nikome i nikad ne budu prazne.

U duhu pomirbe došlo se do zaključka – notarijuši su zapisali kao svjedočanstvo za budućnost da su se purgeri i šljivari konačno pomirili. Kako se događaj odvijao pred više stotina svjedoka, to je svatko dobio kupicu graševine kojom se imalo nazdraviti ovome sretnome događaju.

Ujedno je odlučeno i o vjenčanju – ono će se obaviti na istome mjestu idući dan, kao kruna purgersko-šljivarske spelancije. Čeka li mladence nepomirljivih razlika dug i sretan život – vidjet će se večeras, u nedjelju 10. lipnja.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.