Nad ‘Nazorom’ se ponovno vije Zelena zastava Eko škole

Učenici Ivana Kulko i Damjan Tkalec danas su primili Zelenu zastavu kao znak da je njihova Osnovna škola Vladimir Nazor iz Križevaca jedna od dvjestotinjak hrvatskih eko škola, koje sustavno rade na obrazovanju i odgoju djece za očuvanje i zaštitu okoliša. Na prigodnoj svečanosti povodom Dana škole zastavu im je predao gradonačelnikov izaslanik pročelnik Mladen Tenodi, a o značenju Eko škole govorio je dr. Ante Kutle, predsjednik Pokreta prijatelja prirode Lijepa naša, koji dodjeljuje status Eko škole.

Istaknuvši da je model eko škole jedan od najpriznatijih u sustavu europkog odgoja i obrazovana, pohvalio je križevačke napore na razvijanju ekološke svijesti kroz radionice eko škole. Križevačka škola u programu za očuvanje okoliša koji provodi navedena udruga ušla je još 1998. i status eko škole zavrijedila je 2001. godine. Današnjim činom predaje zastave taj je status obnovljen, zahvaljujući ostvarenjima koje škola postiže u zbrinjavanju otpada, štednji električne energije i plina i očuvanju okoliša u i oko školskih zgrada, na čemu zdušno rade i učenici i nastavnici.

Ravnatelj Ivan Novosel rekao nam je kako mu je “posebna čast što vodi školu koja učenike otkad uđu u školu odgaja da brinu o okolišu, usađujući im pozitivne navike kako i koji otpad odvajati i kako se može uštediti energija, što je vidljivo i u manjim režijama.” Većina učenika prihvaća sadržaje i upute koje i nastavnici u okviru svojih nastavnih sati ističu – da moraju gasiti svjetla ako nikoga nema u učionici ili da vršnjake upozoravaju gdje odlagati plastične boce ili papir.

U školi su zato u okviru projekata Eko škole napravili ekopatrole koje su nadzirale okoliš u parku oko ustanove i pregledavale urednost učionica. Dosad je u školi sakupljeno, napomenuto je, oko šest tona starog papira, čime su, kažu, spašena stabla. U razgovoru s nastavnicima čuli smo da je bitno da što više učenika usvoji vrijednosti zaštite okoliša kako bi se tako znali ponašati i kod kuće.

U prigodnom kulturno-umjetničkom programu izveden je igrokaz o razvrstavanju otpada a najboljim učenicima i nastavnicima dodijeljena su priznanja za sudjelovanja i uspjehe na županijskim i državnim natjecanjima.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.